Studenten met DigiD sneller op inschrijfportaal Studielink

04/03/2010 13:07

Studielink

Studielink maakt sinds enkele weken gebruik van DigiD voor het identificeren van scholieren en studenten, die zich voor een (vervolg)studie willen inschrijven. Met de digitale identiteit van DigiD wordt het makkelijker om toegang te krijgen tot www.studielink.nl, het inschrijfportaal van het hoger onderwijs. Sinds de introductie op 8 februari jl. hebben al meer dan 50.000 studenten zich met hun DigiD bij Studielink ingeschreven.

Binnen Studielink is ook een aantal andere verbeterwensen van studenten en het hoger onderwijs gerealiseerd, waaronder een digitale machtiging voor de betaling van het collegegeld.

Wouter de Haan: "Studenten met een Nederlands woonadres kunnen Studielink nu uitsluitend gebruiken met een DigiD. Dat zal in het begin voor iedereen wennen zijn, maar we verwachten met elkaar veel profijt te kunnen hebben van deze -steeds meer- standaard toegangsbeveiliging voor publieke diensten in Nederland." Scholieren en studenten die nog geen DigiD hebben, kunnen die aanvragen op www.digid.nl.

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is blij dat Studielink overstapt op DigiD. "Tot vorige maand werd de identiteit van studenten vastgesteld met een verficatiecode die ze van Studielink ontvingen. Dit was een omslachtige procedure, die de inschrijving vertraagde en soms problemen veroorzaakte. Met DigiD gaat het sneller en op een manier die scholieren en studenten al kennen van hun aanmelding bij DUO, de voormalige IB-Groep." aldus Gerard Oosterwijk, voorzitter van de LSVb.

Inschrijfketen

In nauwe samenwerking geven Stichting Studielink, haar partners en de bekostigde universiteiten en hogescholen invulling aan een succesvolle keten rond inschrijving in het hoger onderwijs. Sinds 2007 schrijven alle studenten die gaan studeren zich in via Studielink. Studielink is bereikbaar via de websites van de universiteiten en hogescholen.

Studielink is een samenwerkingsverband van het Nederlandse hoger onderwijs. Inmiddels zijn 52 van de 56 universiteiten en hogescholen op Studielink aangesloten, waarmee zij alle gegevens automatisch in hun achterliggende systemen kunnen verwerken. De overige instellingen volgen in dit jaar, maar ook inschrijven bij deze instellingen doen de studenten al via Studielink.

Stichting Studielink

Met Studielink regelt de student zelf zijn (her)inschrijving bij hogescholen en universiteiten. Studielink is van en voor de instellingen in het hoger onderwijs. Zij ontwikkelen met elkaar en met DUO (voorheen IB-Groep en CFI) een professionele infrastructuur voor het inschrijfproces en de daarbij behorende informatie-uitwisseling tussen studenten, hogescholen, universiteiten en DUO. Hierbij wordt nauw samengewerkt met het ministerie van OCW, HBO-Raad en VSNU. Stichting Studielink is daarnaast het platform van hogescholen en universiteiten voor verdergaande samenwerking en vernieuwing in het hoger onderwijs op het gebied van informatie en administratie van Student & Onderwijs. Stichting Studielink wordt in de uitvoering gefaciliteerd door SURF, de ICT-samenwerkingsorganisatie van het hoger onderwijs.





http://info.studielink.nl




CNV Onderwijs