Technische Universiteit Eindhoven

'TU/e behoort tot wereldtop onderzoek duurzame energie'

Geplaatst: 04 maart, 2010

In een rapportage van wetenschapsuitgever Elsevier staat de TU Eindhoven in de wereldwijde top-20 van onderzoeksinstellingen die onderzoek doen naar 'alternative energy'. De TU/e is de tweede Europese universiteit in de lijst en staat op plek 16, vlak na Imperial College London.

De ranking staat in het rapport getiteld 'Alternative Energy Leadership Study', dat afgelopen maand door onderzoekers van Elsevier is opgesteld. Het rapport is gebaseerd op de database met onderzoeksartikelen van Elsevier, waarin 5,6 miljoen artikelen staan uit zo'n zestienduizend erkende wetenschappelijke tijdschriften. Door een nieuw analyse-instrument van Elsevier, geheten SciVal Spotlight, kan Elsevier multidisciplinaire onderzoeksgebieden definiëren op basis van citatie-analyse, en bekijken hoe goed instellingen het doen in die gebieden, of in clusters daarvan. Het primaire doel van het instrument is het identificeren waar een instelling of land sterk in is, aldus een Elsevier-woordvoerder. "Het laat zien waar je goed in bent. En de TU/e blijkt erg goed in 'alternative energy'."

Kracht
"We beschouwen het als een erkenning voor wat we de afgelopen 25 jaar gedaan hebben in Eindhoven, en als een gunstig voorteken", reageert dr.ir. Lex Lemmens, opleidingsdirecteur van de masteropleiding Sustainable Energy Technology. "We hebben twintig jaar geleden al verschillende disciplinaire sterke punten van de TU/e gebundeld rond het thema energie. Nu Elsevier een instrument heeft ontwikkeld om onderzoek op één thema, maar gedaan binnen verschillende disciplines, te kunnen 'raten', krijgen we de erkenning voor de toen ingeslagen weg. De kracht is vooral geweest dat we het thema niet geïsoleerd hebben, maar hebben laten plaatsvinden binnen verschillende faculteiten. Dat is ook bij het nieuw op te richten Eindhoven Energy Institute de lijn die we gekozen hebben."

Bruggenbouwers
Het genoemde rapport telt voor elke individuele instelling het aantal publicaties op gebied van alternative energy in deelgebieden waarin onderzoekers uit die instellingen bruggenbouwers zijn tussen verschillende wetenschappelijke onderwerpen. Het gaat om toonaangevende, meervoudig geciteerde publicaties. De Eindhovense universiteit staat met 69 publicaties in deze lijst op plek zestien. Vooral het aantal toonaangevende Eindhovense papers op gebied van zonnecellen van de TU/e (44) weegt hierin zwaar mee.

Nederland
Aanvoerder van de lijst is het NASA Goddard Space Flight Cente, in een top-10 die wordt gedomineerd door instellingen uit de VS. Technische universiteiten staan onder meer op plek 9 op de lijst (Caltech) en 23 (MIT). Tussen positie 50 en 200 staan nog drie andere Nederlandse universiteiten (Delft, Vrije Universiteit Amsterdam en Utrecht), maar volgens Elsevier zijn de verschillen niet groot genoeg om een exacte positie aan te geven.

Milieu
'Alternative energy' betreft alle vormen van energie die een vervanging vormen voor het gebruik van fossiele brandstoffen. Olie, kolen en gas raken op termijn op, en het grootschalige gebruik ervan veroorzaakt milieuproblemen. Onderzoek naar alternatieve energiebronnen behoort daarom tot een van de belangrijkste wetenschappelijke uitdagingen van onze tijd.