Universiteit van Tilburg

Persbericht 4 maart 2010

Ien van de Goor benoemd tot hoogleraar Effectiviteit individuele preventie

De Universiteit van Tilburg heeft dr. Ien van de Goor met ingang van 1 maart 2010 benoemd tot hoogleraar Effectiviteit individuele preventie. Haar onderzoek is gericht op de (kosten)-effectiviteit van preventie van chronische ziekten of aandoeningen. De leerstoel wordt voor vijf jaar gefinancierd door zorgverzekeraar CZ.

Het aantal mensen met chronische aandoeningen neemt toe, evenals de kosten voor de zorg. Met preventie in de zorg is dus winst te behalen, in de eerste plaats voor de patiiont. Verandering van leefstijl is een voor de hand liggende methode: het voedingspatroon, voldoende bewegen, roken en alcoholgebruik spelen een belangrijke rol bij het terugdringen van bijvoorbeeld diabetes, hart- en vaatziekten en aandoeningen van de luchtwegen.

Hoogleraar Ien van de Goor onderzoekt hoe bij mensen met een chronische aandoening of een verhoogd risico daarop de gezondheid en kwaliteit van leven verbeterd kan worden door individuele preventieve programma's. Het veranderen van leefstijl door zo'n programma kan bijvoorbeeld leiden tot het terugdringen van de aandoening én de negatieve gevolgen die deze heeft voor de gezondheid. Behalve de effectiviteit van preventie is ook de kosteneffectiviteit onderwerp van onderzoek. Van de Goor is al bezig met een onderzoek naar preventie door middel van leefstijlverandering bij mensen met obesitas en diabetes type 2.

Tranzo en CZ zijn overeengekomen om gezamenlijk problemen op het terrein van preventie in de zorg te vertalen naar wetenschappelijke vraagstellingen in de academische werkplaats `Preventie verzekerd'. De gegenereerde kennis wordt vertaald in producten, diensten en voorzieningen die bijdragen aan een betere kwaliteit van zorg. Daarnaast wordt op het terrein van zowel collectieve als individuele preventie samengewerkt met Tranzo-onderzoekers in academische werkplaatsen voor publieke gezondheidszorg, kwaliteit van huisarts- en ziekenhuiszorg en chronische zorg.

Prof. dr. Ien van de Goor is al sinds 2000 verbonden aan het UvT-instituut Tranzo, wetenschappelijk centrum op het gebied van zorg en welzijn. Zij studeerde af als gezondheidswetenschapper in 1985 aan de Universiteit Maastricht en promoveerde daar in 1990 op het proefschrift Situational aspects in adolescent drinking behavior.