Gemeente Waterland

04 maart 2010

Wegsleepregeling

Herhaalde oproep

In de afgelopen periode is gebleken dat steeds vaker auto's geparkeerd staan in het gebied waar evenementen worden georganiseerd. Voor deze evenementen is vergunning aangevraagd en verleend door de gemeente Waterland. Tijdens deze evenementen is de wegsleepregeling van kracht. De gemeente geeft de autovrije gebieden ruim van te voren aan met tijdelijke waarschuwingsborden en publiceert dit eveneens in Ons Streekblad en op deze website.

Gezien de vele auto's die afgelopen periode weggesleept rondom evenementen, heeft de gemeente besloten geen waarschuwingen meer te geven wanneer een auto verkeerd geparkeerd staat, maar de auto's meteen weg te slepen naar de opslag in Purmerend. De kosten voor het wegslepen verhaalt de gemeente op de eigenaar van de auto.

Wilt u het wegslepen van de auto voorkomen dan adviseren wij u de aankondigingen in de gemeentepagina en/of op www.waterland.nl goed in de gaten te houden. Daarnaast adviseren wij u goed te letten op de (tijdelijke) borden / aankondigen op straat waarop het afgesloten gebied staat aangegeven.

Maak ruimte voor de hulpdiensten

Daarnaast vragen wij uw aandacht voor de hulpdiensten: ambulance, brandweer en politie.

Onze gemeente kent veel smalle straten. Het komt nog wel eens voor dat auto's die hier geparkeerd staan de doorgang voor de hulpdiensten belemmeren. Vooral ambulances en brandweervoertuigen hebben hier last van in verband met de breedte van deze voertuigen. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren; denkt u maar eens aan een uitslaande brand of mensen die om andere redenen acuut hulp nodig hebben. Ook voor overig vrachtverkeer is een belemmerde doorgang heel ongemakkelijk, zoals voor vuilniswagens, verhuiswagens. Ook voor de bevoorrading van winkels is een goede doorgang onontbeerlijk.

Wij constateren ook dat auto's vaak in of nabij de bocht geparkeerd staan. Vooral in de avonduren belemmeren fout geparkeerde auto's de doorgang voor hulpdiensten. Het begaanbaar houden van de wegen is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Wij wijzen u erop dat het niet is toegestaan in een bocht of binnen vijf meter van een bocht te parkeren. Wij verzoeken u daarnaast om, vooral in smalle straten, om zo dicht mogelijk langs de kant van de weg te parkeren. De gemeente ziet hierop toe.

---