FNV Bondgenoten

Stakende schoonmakers halen bedrijven uit middeleeuws tijdperk

De schoonmakers zoeken de komende dagen massaal hun werkgevers en diens opdrachtgevers op. Op donderdag 4 maart is schoonmaakbedrijf CSU als eerste aan de beurt. Circa tweehonderd schoonmakers willen CSU uit het middeleeuws tijdperk in het hoofdkantoor van Uden ophalen met een paardentram om ze op hun foute gedrag te wijzen.

CSU leeft op een groot aantal punten de cao niet na en zette afgelopen week stakingsbrekers in. Ron Meyer, bestuurder FNV Bondgenoten: "De schoonmaakbedrijven erkennen dat het anders moet. De opdrachtgevers steken hun kop in het zand, en zo is de schoonmaker de dupe. We zullen de schoonmaakbedrijven en opdrachtgevers als NS en Schiphol de komende dagen met hun neus op de feiten drukken. De negatieve trend moet doorbroken worden!"

Honderden schoonmakers zijn al vijf maanden op de been om meer waardering en respect voor hun werk te krijgen. Ze brachten een witboek uit, ze vroegen netjes om vooruitgang, ze voerden ludieke acties, maar niets hielp. Sinds 23 februari staken de trein- en stationschoonmakers. Inmiddels hebben schoonmakers in tal van andere gebouwen en plaatsen zich aangesloten.

Ron Meyer: "Stakingsbrekers, slechte omstandigheden, voortdurend extreem lage prijsafspraken met opdrachtgevers. Dat moet maar eens afgelopen zijn. Treinschoonmakers werken in de modernste treinen, maar ze hebben de arbeidsomstandigheden uit het paard-en-wagen-tijdperk. En die arbeidsomstandigheden gaan de actievoerders verbeteren!"