Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Vaccinatiecampagne

tegen baarmoederhalskanker van start

Het Centrum voor Jeugd en Gezin Rijnmond start in april met de vaccinaties tegen baarmoederhalskanker. In maart krijgen alle meisjes die vorig jaar 12 werden hiervoor een uitnodiging. De vaccinatie bestaat uit drie prikken in de arm. Deze prikken beschermen meisjes op een veilige manier tegen een ernstige ziekte. De vaccinatie beschermt tegen twee varianten van het HPV-virus die samen verantwoordelijk zijn voor 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker.

In Rotterdam-Rijnmond 20.000 meisjes uitgenodigd In de regio Rotterdam-Rijnmond worden ongeveer 20.000 meisjes uitgenodigd voor de vaccinatie tegen baarmoederhalskanker. Deze meisjes, en hun ouders, krijgen deze maand een brief en een mini-magazine van het RIVM met informatie over de prikken. Een week daarna krijgen ze de daadwerkelijke uitnodiging. Het gaat om meisjes die vorig jaar 12 zijn geworden én om de meisjes die in 2009 uitgenodigd zijn, maar die de prikken niet of niet allemaal hebben gehad. Ook meisjes die geboren zijn in de periode 1993 tot en met 1996 en afgelopen jaar in Nederland zijn komen wonen, kunnen nu nog worden gevaccineerd. Het CJG Rijnmond prikt in april en mei op dertien locaties in de regio Rotterdam- Rijnmond. Praktische informatie over de vaccinatie zoals de prikdata, -locaties en tijden, staat vermeld op www.cjgrijnmond.nl.

Baarmoederhalskanker
Baarmoederhalskanker is een ernstige ziekte. In Nederland krijgen elk jaar ongeveer 600 vrouwen baarmoederhalskanker. Dat zijn er bijna twee per dag. Jaarlijks overlijden er ongeveer 200 vrouwen aan de ziekte. Door vaccinatie zijn meisjes voor een groot deel beschermd tegen baarmoederhalskanker. Het vaccin beschermt niet volledig, omdat baarmoederhalskanker ook kan worden veroorzaakt door andere varianten van het HPV-virus. Daarom blijft het belangrijk om op latere leeftijd een uitstrijkje te laten maken bij de huisarts. Daarmee kun je baarmoederhalskanker in een vroeg stadium opsporen, zodat je het eerder kunt behandelen. In Nederland krijgen vrouwen tussen 30 en 60 jaar elke vijf jaar een uitnodiging voor het uitstrijkje bij de huisarts.

Bijwerkingen
De bijwerkingen van de vaccinatie zijn voor het overgrote deel mild en slechts van korte duur. Na de vaccin atieronde van vorig jaar, waarbij landelijk circa 190.000 meisjes werden ingeënt, bleek dat veel meisjes na de prik last hadden van een pijnlijke arm. Sommige meisjes voelden zich een dag niet zo lekker. Ernstige bijwerkingen werden niet gezien.

Prik en bescherm
Op de website www.prikenbescherm.nl kunnen meisjes, ouders en andere geïnteresseerden terecht voor alle inhoudelijke informatie over de vaccinatie. Op de website staan filmpjes van verschillende deskundigen en ouders en meisjes die de prik al dan niet hebben gehaald. Het is ook mogelijk om telefonisch vragen te stellen via het CJG Rijnmond (0900-0254) of Postbus 51 (0800-301 80 51).

CJG in plaats van GGD
Sinds dit jaar verzorgt het Centrum voor Jeugd en Gezin Rijnmond alle inentingen uit het Rijksvaccinatieprogramma in plaats van de GGD. Het CJG Rijnmond is het enige CJG in Nederland dat niet is ondergebracht bij de GGD.
Binnen het CJG Rijnmond werken pedagogen, verpleegkundigen, artsen en andere deskundigen samen om de inwoners van de regio zo goed mogelijk van dienst te zijn. Aan de basis van het CJG staan de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD), Ouder en Kind (consultatiebureau), Stromen Opmaat. Gezamenlijk verzorgen zij de jeugdgezondheidszorg, maar ook ondersteuning bij de opvoeding en hulpverlening aan kinderen en jongeren van 0 tot 19 jaar en hun ouders. Ook andere instanties kunnen betrokken zijn bij het CJG. Welke diensten nog meer worden aangeboden, verschilt per gemeente.