Groen!

Myrrha: verspilling van tijd en geld

door Tinne Van der Straeten (federaal parlementslid) op 3 maart 2010 in "Klimaat en energie"

Het Rekenhof maakte in haar laatste blunderboek een vernietigende analyse van het financieel beheer van het SCK. Vandaag kent de federale regering 384 miljoen euro toe aan het SCK zonder dat het duidelijk is welke garanties de federale overheid heeft dat dit geld goed besteed wordt. Daar komt bij dat de kosten voor Myrrha volgens de OESO een onderschatting zijn. De regering begint met 384 miljoen, maar heeft geen idee op hoeveel miljoen euro ze zal afkloppen. Uiteindelijk zal de belatingstingbetaler hiervan de dupe zijn.

Tinne Van der Straeten, federaal parlementslid Groen: "De regering moet details geven over de hoogte en de duur van de financiering: hoeveel geld, gedurende hoeveel jaar, zowel voor exploitatie- als constructiefase. Wat als de kosten stijgen, stijgt de Belgische bijdrage dan ook? Is er een plafond?"

Ten tweede moet het duidelijk zijn op welke manieren het SCK het geld zal beheren: "Het SCK heeft de 2 laatste jaren geen beheersverslagen gemaakt, en de vennootschapswetgeving niet gerespecteerd, idem wat betreft de wetgeving inzake overheidsopdrachten. Daarnaast stelt het Rekenhof dat er problemen zijn met betrekking tot de financiële verantwoordelijkheid bij de ontmanteling en verwerking van afval, ook wat betreft Myrrha."

Myrrha wil kerncentrales ontwikkelen van de 4de generatie. Tegen de tijd dat die operationeel zijn, zal hernieuwbare energie zorgen voor meer dan 80% van de energiebehoefte. "Myrrha impliceert grote financiële risico's en komt neer op een verspilling van tijd en geld" aldus Tinne Van der Straeten

Contact: Tinne Van der Straeten
Deel Deel
Tinne Van der Straeten

Federaal Volksvertegenwoordiger
www.tinnevanderstraeten.be