Uitgeverij Pearson Education leert kleuters Engels

04/03/2010 13:46

Pearson Education

Kinderen tussen vier en acht jaar zijn zeer ontvankelijk voor vreemde taal

De toenemende internationalisering van onze maatschappij maakt een goede beheersing van de Engelse taal essentieel. Maar waar de ons omringende landen hierop anticiperen door kinderen al in de laagste klassen van het basisonderwijs Engels te leren, krijgen Nederlandse leerlingen doorgaans pas in groep 7 onderwijs in deze wereldtaal. Om Nederlandse kinderen in de gelegenheid te stellen al op vroege leeftijd spelenderwijs Engels te leren, introduceert Pearson Education vanaf komend schooljaar de eerste volledig digitale lesmethode Engels gericht op kinderen van vier tot en met acht jaar. De methode iPockets wordt woensdag 10 maart om 12.30 uur gedemonstreerd tijdens de onderwijsbeurs IPON (centrale podium, hal 5) in de Jaarbeurs Utrecht.

Jong geleerd is oud gedaan

Jonge kinderen staan open voor nieuwe dingen en zijn zeer ontvankelijk voor het leren van een vreemde taal. Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat het leren van Engels op vroege leeftijd het taalgevoel van kinderen vergroot en een positief effect heeft op de beheersing van andere talen, waaronder ook het Nederlands. Verder doen leerlingen zelfvertrouwen op en beleven zij veel plezier bij het ontdekken van een nieuwe taal. Daarom stimuleert zowel de Europese Unie als de Onderwijsraad het vroeg leren van een tweede taal en kunnen Nederlandse scholen subsidie aanvragen voor het aanbieden van Engelse les voor de jongste leerlingen.

Vraag naar Engels lesmateriaal voor jonge kinderen zal toenemen

In Nederland zijn er momenteel zo'n 300 van de ruim 7.000 basisscholen die leerlingen vanaf groep één kennis laten maken met Engels. Deze scholen geven bij gebrek aan passend lesmateriaal elk op hun eigen manier invulling aan de Engelse les. Maar een lesmethode die doorloopt van groep één tot en met acht bestaat nog niet. Met het aanbod van Engels op jonge leeftijd loopt Nederland achter op landen als Duitsland, Frankrijk, Spanje en de Scandinavische landen. Pearson Education ziet echter wel een toename van Nederlandse basisscholen die Engels aan de lagere groepen willen aanbieden en verwacht dat deze vraag de komende jaren sterk zal stijgen.

Volledig digitale methode met onderwerpen als Sinterklaas en Koninginnedag

De methode iPockets is een volledig digitale lesmethode die speciaal voor het digitale schoolbord ontwikkeld is, maar ook te gebruiken is met een computer en beamer. De interactieve methode is zeer communicatief en maakt gebruik van bewegend beeld en geluid. Verder maken drie handpoppen deel uit van de lesmethode, zodat kinderen spelenderwijs in contact met Engels komen. Om aan te sluiten op de belevingswereld van jonge Nederlandse kinderen, behandelt het lesmateriaal onderwerpen als Sinterklaas, Koninginnedag, de Kinderboekenweek en de sportdag. Pearson Education heeft bij de ontwikkeling nauw samengewerkt met EarlyBird, de expert voor Engels in het Nederlandse onderwijs, en online provider KlasseTV, die gespecialiseerd is in digitaal lesmateriaal. iPockets vormt samen met Backpack, de Engelse lesmethode van Pearson voor groep vijf tot en met acht, een doorlopende leerlijn. Dit maakt Pearson Education de eerste Nederlandse uitgeverij die een doorlopende leerlijn Engels voor het gehele basisonderwijs aanbiedt.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl