Senternovem

04-03-2010 | Succesverhaal: Twister klaar voor gaswinning op zee

Interview met ing. Marco Betting MBE teamleider research and development bij Twister BV, technologie leverancier voor de olie- en gasindustrie. De door Twister ontwikkelde supersone gascycloon is genomineerd voor de Eureka Innovation Award 2010.

Twister "Een buis van ongeveer twee meter lang, met een doorsnee van 15 centimeter, waarin dagelijks 1,5 miljoen kubieke meter aardgas wordt gedroogd, dat is het eigenlijk", legt Betting uit. "Maar wel een die het aardgas zuivert onder extreme omstandigheden met soms wel temperaturen van -60 °C en een inlaatdruk van 145 bar. Daarbij bereikt het gas in de buis een supersonische snelheid tot wel 450 meter per seconde. Het gevolg is een sterke afname van de gasdruk en temperatuur waardoor de aanwezige waterdamp en koolwaterstoffen vloeibaar worden. Door het speciale ontwerp van de buis, kunnen de ontstane mistdruppels met een cycloon worden gescheiden van het aardgas. Na de scheiding vertraagt de gasstroom en neemt de druk weer toe.

Internationale samenwerking biedt uitkomst
De samenwerking met de Noorse Eurekapartner, apparatenbouwer FMC, was cruciaal voor de onderzeese toepassing van Twister. Betting: "Zij beschikken over essentiële kennis van installaties op de zeebodem en ontworpen een eerste concept voor de onderzeese gasbehandelingsunit." De Technische Universiteit Eindhoven leverde fundamentele kennis van druppelvorming. En het Duitse Eurotechnica hielp met het meten van de fysische eigenschappen in drie fasen mengsels van gas, water en condensaat. De supersone gascycloon heeft zich inmiddels bewezen bij de gaswinning op land in Maleisië, Nigeria en Brazilië. Het was voor de projectpartners nog een hele klus om een geschikte testlocatie te vinden. Betting: "Gelukkig bood Shell Maleisië uitkomst en kon de techniek zich in de praktijk bewijzen bij een druk van 145 bar. Het aardgas verlaat de buis met een druk van 100 bar. Het totale drukverlies over de supersone cycloon scheider is met 30 procent beduidend minder dan in alternatieve expansie koelprocessen."

Anti-vriesmiddelen overbodig
Betting: "De vinding maakt gasplatforms op zee misschien wel overbodig." Op dit moment wordt alleen nog bij het Noorse Ormen Lange direct aardgas uit een diepzee put gewonnen. Het gas wordt daar onbehandeld naar het vaste land getransporteerd. De Noren gebruiken ethyleenglycol - antivries- om te zorgen dat de pijplijn niet bevriest en om het gas, eenmaal aan land, te drogen. De nieuwe Twister(TM) cycloon maakt het mogelijk om aardgas al op de zeebodem te drogen. Het gebruik van antivriesmiddelen is minimaal. Ook kost het minder energie om droog, in plaats van nat gas, naar het vaste land te transporteren. Het aardgascondensaat, een soort lichte olie, wordt verwerkt in de aardolie industrie. En het proceswater kan direct terug de gasput in. En als het van nature aanwezige drukverschil tussen de gasput en het afleverpunt groot genoeg is, draait het proces zonder extra toevoer van energie.
Betting: "De offshore wereld volgt de nieuwe Noorse manier van gas winnen op de zeebodem met grote belangstelling. Het Eurekaproject gaf ons een sleutelpositie, zodat we meteen konden aanhaken bij nieuwe onderzeese gaswinningsprojecten."

25 jaar Eureka Eureka vergroot kansen
De technologie is nu zo rijp dat hij ook aan de toekomstige specificaties van grote onderzeese gaswinningsprojecten kan voldoen. "Het Eureka project heeft ons de kans gegeven om dat te bewijzen", aldus Betting. Al in 1991 patenteerde Stork Product Engineering, de toenmalige werkgever van Betting de techniek. Nu krijgt hij bij de Shell spin-off Twister BV eindelijk de kans om de vinding marktrijp te maken met steun van Eureka. Betting: "Stel dat we de technologie mogen leveren voor negen toekomstige gaswinningsprojecten op zee, dan ligt er een omzet van meer dan honderd miljoen euro in het verschiet". De toonaangevende Braziliaanse gasproducent Petrobras heeft een van haar installaties op land sinds oktober 2009 uitgerust met een supersone gascycloon. Dit met het oog op toekomstige toepassing van de technologie bij gaswinning op zee. Het ontwerp voor de eerste onderzeese supersone gasscheidingsinstallatie zit in de pijplijn. "Het gaat er nu toch echt van komen", besluit Betting enthousiast.

Meer informatie
o www.twister.com
o http://alexandria.tue.nl/extra2/200213383.pdf o www.rigzone.com/NEWS/article.asp?a_id=47088
Wijzigingsdatum | 04-03-2010