Wageningen Universiteit en Researchcentrum
paling doen vergeten
Geelstaart moet paling doen vergeten
4 mrt 2010
Een tonijnachtige kweekvis â yellowtail kingfish â heeft alles mee om
een succes te worden. IMARES, onderdeel van Wageningen UR, ondersteunt
de kweek en de marketing.
Het is druk in de keuken van restaurant De Kip in Rotterdam. In de
kleine ruimte verdringen zes visproevers zich rond schalen met
helderwit, rauw en licht gebakken visvlees: het resultaat van de
eerste in Nederland gekweekte yellowtail kingfish, de geelstaart, een
van oorsprong Australische zeevis, opgekweekt door viskweker en
consultant Kees Kloet. Vandaag zullen de visexperts deze Nederlandse
kweekvis beoordelen op smaak en kwaliteit. Ter vergelijking staat ook
de geïmporteerde Australische variant op de proeflijst.
De vis vindt gretig aftrek. âEen tikje taaiâ, beoordeelt Marnix
Poelman, projectmedewerker bij IMARES, de concurrerende rauwe
Australische geelstaart. âIk vind de Nederlandse variant lekkerder,
geen penetrante smaak en de kwaliteit is subliem.â Ook Maurice
Langezaal, kwaliteitsmanager bij vishandelaar Schmidt Zeevis, is
enthousiast over het nieuwe product: âIk ben verbluft over de
kwaliteit van de Nederlandse Yellowtail. Met meer kennis kan die
alleen nog maar beter worden.â Â
Kwijnend bestaan
Als de geelstaart in Nederland aanslaat, is dat goed nieuws voor de
Nederlandse viskwekers, want de sector leidt al jaren een kwijnend
bestaan. Meerval slaat slecht aan bij het publiek; de palingkweek
kampt met een onzekere aanvoer van glasaal en voor verse tilapia is er
slechts een kleine markt, als gevolg van goedkopere import. De
geelstaart gaat het volgens Oliver Schneider van Imares wél redden.
Schneider is projectleider van een project om deze nieuwe kweekvis in
Nederland duurzaam te kweken en effectief in de markt te zetten.
Financiering komt van het Visserij Innovatie Platform. IMARES
begeleidt het project en levert onder meer kennis over duurzame kweek
en een goede aansluiting op de markt. Met de smaak van de
geelstaart zit het dus wel goed, maar er is meer nodig om het als
kweekvis te maken op de markt. Vandaar dat ook andere kwaliteiten van
de vis tegen het licht zijn gehouden. âWe hebben nadrukkelijk vanuit
de markt gekeken, waar vraag naar wasâ, licht Schneider de
projectstrategie toe. âNaast een hoge vleeskwaliteit speelt ook
duurzaamheid een belangrijke rol.â
Recirculatiesysteem
âSinds kort kunnen ze de vis in Australië voortplanten, er is dus
geen wildvang van jonge visjes nodigâ, licht projectmedewerker Poelman
toe. âOok het feit dat deze vis als alternatief kan dienen voor de
bedreigde zwaardvis en tonijn en snel en efficiënt groeit, draagt bij
aan het duurzame karakter.â
Als de kweker de vissen in een recirculatiesysteem bij een graad of
drieëntwintig houdt, duurt het volgens Poelman slechts een maand of
zeven voordat de dieren van een paar gram tot een verkoopbaar gewicht
van ruim een kilo zijn gegroeid. De kweek in Australië is wat
goedkoper dan in Nederland, maar dat is volgens Poelman geen probleem.
âHet grootste voordeel van Nederlandse kweek is dat we veel minder
transportkosten hebben. Dat geeft ons wat marge om iets duurder te
produceren.â | Hans Wolkers
Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het
blad voor Wageningen UR (University & Research centre). Meer
informatie bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR,
e-mail: pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail:
resource@wur.nl
Meer informatie