Wageningen Universiteit en Researchcentrum minder fosfaat op akker
Bemestingsadvies: Minder fosfaat op akker

4 mrt 2010
Nummer: R

Laboratorium Blgg adviseert boeren en tuinders sinds kort om de gewassen met minder fosfaat te bemesten. Met dank aan promovendus Debby van Rotterdam van Wageningen University, die eind februari promoveerde op een betere methodiek om de beschikbaarheid van voedingsstoffen in bodems te voorspellen.

Van Rotterdam bootste de opname door gewassen na in het lab, om zicht te krijgen op de beschikbaarheid van fosfaat en kalium in de bodem onder gecontroleerde omstandigheden. Ze vertaalde de labresultaten naar het veld om de beschikbaarheid te voorspellen. Zo ontstond de basis voor een nauwkeuriger bemestingsadvies.

âWortels van planten nemen voedingsstoffen als fosfaat op uit het bodemvochtâ, zegt Van Rotterdam. âMaar fosfaat zit ook vast aan bodemdeeltjes. Gedurende het groeiseizoen komt ook deze fosfaat in het bodemvocht terecht. Deze nalevering van de bodem, die verschilt per bodemtype, moet je meenemen in het bemestingsadvies.â Albert Sikkema

Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het blad voor Wageningen UR (University & Research centre). Meer informatie bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail: pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail: resource@wur.nl.