Wageningen Universiteit en Researchcentrum commentaar: gezondheidsclaims afgewezen
Wagenings commentaar: Gezondheidsclaims afgewezen

4 mrt 2010
Nummer: R

De European Food Safety Authority (EFSA) heeft het overgrote deel van de gezondheidsclaims van voedingsprodukten en -supplementen afgewezen. Renger Witkamp, hoogleraar Voeding en Farmacologie aan Wageningen University, is niet verrast.

Witkamp: âBij de EFSA beoordelen zeer gedegen wetenschappers de vaak slecht onderbouwde claims. Dan blijft er weinig over.â âDe industrie is in rep en roer naar aanleiding van de afgewezen claims en beschuldigt de Europese Commissie van een gebrek aan communicatie en discussie. De bedrijven hadden meer de kans willen hebben hun zaak te verdedigen. De EFSA valt echter weinig te verwijten. Gezien hun mandaat en het kennisniveau van nu kon de voedselautoriteit niet anders dan het overgrote deel van de claims afwijzen. Dat de populaire anti-oxidanten het niet hebben gehaald, verbaast me niets: de bewijzen zijn wel erg mager. Toch ben ik verrast dat sommige andere producten, zoals de probiotica, zijn afgewezen. . âSoms is de EFSA helemaal niet zo streng en hanteert juist wat ze noemen âalgemeen geaccepteerd wetenschappelijk bewijsâ voor de werking van sommige supplementen. Dat is in de praktijk tekstboekwijsheid, die niet noodzakelijkerwijs de toets der kritiek kan doorstaan. Het is meten met twee maten. Een kritische houding is goed, maar ik heb wel sympathie voor de goedwillende bedrijven. Die vragen terecht meer tijd om hun claims beter te onderbouwen. Maar dat is een enorme wetenschappelijke uitdaging. Het is heel moeilijk om de gezondheidsbevorderende werking van een voedingsmiddel aan te tonen. Je moet dan bij gezonde mensen een gezondheidsverbetering meten en onderbouwen. Daarvoor hebben we op dit moment te weinig kennis; de methoden ontbreken. De wetenschap zou de kans moeten krijgen die methoden te ontwikkelen. Je kunt dan denken aan methoden om verhoogde weerstand en vermindering van verouderingsprocessen te meten. Dat gaat de industrie wel veel geld kosten, want het is erg duur onderzoek.â | Hans Wolkers

Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het blad voor Wageningen UR (University & Research centre). Meer informatie bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail: pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail: resource@wur.nl.