Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Meer vrouwen aan de top doelstelling voor onderzoeksinstellingen

4 maart 2010

Gezamenlijk persbericht van CWI, FOM, NIOZ, NWO-werkgever en KB

CWI, FOM, NIOZ, NWO-werkgever en KB tekenen Charter 'Talent naar de Top'

De gezamenlijke werkgevers in de NWO-koepel (CWI, FOM, NIOZ en NWO-werkgever) en de Koninklijke Bibliotheek (KB) tekenen in de maand maart het Charter 'Talent naar de Top'. Door deze ondertekening maken de vijf werkgevers publiek dat zij concrete maatregelen willen nemen om meer vrouwen in hun organisaties te laten instromen, ze te behouden en naar topposities te laten doorstromen. NWO's voorzitter Jos Engelen zal het Charter tekenen als bestuurlijk verantwoordelijke voor de hele koepel van NWO. De concrete doelstellingen en bijbehorende stappenplannen zullen in het najaar worden vastgesteld.

Argument voor de inzet om meer vrouwen in de top van hun organisaties te krijgen, is de samenhang die de werkgevers van NWO-koepel en de Koninklijke Bibliotheek onderkennen tussen de kwaliteit van het werk en de diversiteit van het personeel. Voor de ondertekening van het Charter Talent naar de Top ligt de nadruk op vergroting van de man/vrouw diversiteit, zoals NWO die ook beoogt met haar verschillende subsidieprogramma's voor vrouwen in hogere wetenschappelijke functies.

De voorzitter van NWO zal het Charter op 10 maart tekenen. De directies van FOM, KB, CWI, NIOZ en NWO-werkgever volgen hem in de loop van de maand. In de maanden daarna zullen de instellingen elk duidelijke en meetbare doelstellingen vaststellen, evenals een strategie om deze doelen te bereiken. De tijdlijn voor realisatie van de gestelde doelen is drie tot vijf jaar.

10 maart: NWO-koepel

Jos Engelen, voorzitter van NWO, tekent als bestuurlijk verantwoordelijke voor de gehele NWO-koepel, dat wil zeggen voor FOM, CWI, NIOZ en NWO-werkgever. NWO onderschrijft het algemene doel van het Charter en wil bovendien binnen vijf jaar in alle besturen van NWO in ieder geval twee vrouwen.

18 maart: FOM

Wim van Saarloos, directeur FOM, tekent het Charter op 18 maart. Dit gebeurt na de opening van het nieuwe gebouw van FOM-instituut AMOLF. De Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) bevordert fundamenteel natuurkundig onderzoek in Nederland. Circa 1000 mensen, van wie het merendeel oio's, zijn in dienst van FOM. FOM stelt zich ten doel het aantal vrouwen in hogere posities de komende vijf jaar te verdubbelen.

23 maart: Koninklijke Bibliotheek

Bas Savenije, algemeen directeur van de Koninklijke Bibliotheek, ondertekent het Charter Talent naar de Top op 23 maart. Savenije is overtuigd voorstander van vrouwen in hogere managementfuncties. De KB, nationale bibliotheek van Nederland, trekt relatief veel vrouwelijk talent aan. De KB behoudt dit talent met gericht beleid. Ook stimuleert ze meer vrouwen om leiding te gaan geven. De KB is geen onderdeel van NWO, maar behoort tot dezelfde werkgeversvereniging (WVOI).

24 maart: NIOZ

Carlo Heip, algemeen directeur van het NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek, tekent het Charter op 24 maart: "We hebben op dit moment meer dan 50% vrouwen in OIO-functies, maar dat percentage daalt nu nog te snel via postdocs naar slechts 10% vrouwelijke senior onderzoekers in de vaste staf. Dat verval moet echt minder. Ook bij onze ondersteunende afdelingen en op onze onderzoekschepen kunnen meer vrouwen aan de top fungeren."

25 maart: CWI

Het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) is heel trots op de vrouwelijke toponderzoekers en promovenda die zij al tot haar vaste staf mag rekenen. Zij vertegenwoordigen een rolmodel voor een nieuwe generatie wetenschappelijk talent. Directeur Jan Karel Lenstra zal het Charter op 25 maart ondertekenen. Daarmee wil het CWI uitdragen dat het vrouwelijke bètaonderzoekers wil stimuleren en faciliteren in het vinden van een plek waar zij ruimte krijgen voor onderzoek en de ontplooiing van hun talent.

30 maart: NWO-werkgever

NWO is nationale wetenschapsfinancier, programmeur van onderzoek en beheerder van instituten. NWO is ook werkgever, van de instituten ASTRON, ING, NSCR en SRON en van de bureaus van STW en NWO. Cees de Visser, algemeen directeur van NWO, tekent het Charter voor NWO in de hoedanigheid van werkgever. Een optimale diversiteit in het personeelsbestand is een belangrijke voorwaarde voor kwaliteit. Met deze ondertekening laat NWO zien algemeen meer stabiliteit te willen realiseren in de man/vrouw diversiteit in de hoogste functieschalen. De hiervoor te nemen maatregelen zullen op maat worden gekozen naar het perspectief van de afzonderlijke instituten en bureaus, en de afzonderlijke thematiek van wetenschappelijke en niet-wetenschappelijke functies.

Taskforce Talent naar de Top

Het Charter Talent naar de Top is een initiatief van de Taskforce Talent naar de Top. De Taskforce kwam tot stand door nauwe samenwerking tussen VNO-NCW, FNV, de SER, vertegenwoordigers van bedrijven en de ministers van OCW en EZ. Voorzitter is Sybilla Dekker. Esther Raats-Coster is directeur.


Noot voor redacties