Provincie Overijssel


* Goede eerste resultaten nieuwe werkwijze crisishulp

Goede eerste resultaten nieuwe werkwijze crisishulp

4 maart 2010

Begin februari 2010 zijn de eerste resultaten van de nieuwe werkwijze rond crisishulp besproken. Gert Ranter, gedeputeerde jeugdzorg van de provincie Overijssel en de bestuurders van de Overijsselse jeugdzorginstellingen constateerden dat er een half jaar na invoering al aanzienlijke verbeteringen voor de cliënten zijn gerealiseerd.

Het belangrijkste resultaat van de nieuwe werkwijze is dat jeugdigen en hun gezinnen in crisis in alle gevallen veel sneller geholpen worden. Er wordt snel crisishulp geboden en daarna, als dit nodig is, geïndiceerde hulp.
De samenwerking tussen de instellingen bij crisismeldingen en bij het bieden van de juiste hulp is ook verbeterd. In de loop van 2010 zal blijken of de verbeteringen zich doorzetten.

De andere werkwijze rond crisishulp is in juli 2009 gestart. De provincie Overijssel heeft daarover afspraken gemaakt met Bureau Jeugdzorg Overijssel en de provinciale jeugdzorginstellingen. Kernpunten van de andere werkwijze zijn: duidelijke verantwoordelijkheidsverdeling tussen Bureau Jeugdzorg en de zorgaanbieder, afspraken over eerste crisisinterventie binnen 4 uur (face-to-face contact) en spoedzorg door zorgaanbieder binnen 24 uur.

Aanleiding voor de nieuwe werkwijze was onder andere dat de hulp aan jeugdigen in crisis te langzaam op gang kwam of dat de jeugdigen na 6 weken weer in een andere crisisopvang werden geplaatst.