Gemeente Best

Schone vrachtwagens voor huisvuilinzameling

04-03-2010

Voortaan milieuvriendelijke huisvuilinzameling in Best Sinds 25 februari worden de groene en grijze containers in Best geledigd met behulp van twee hypermoderne vrachtwagens die voorzien zijn van aardgasmotoren. Deze motoren zijn aanzienlijk schoner en stiller dan de conventionele dieselmotoren.

De aardgasmotoren stoten veel minder van het zogenaamde fijnstof en stikstofoxide uit. Fijnstof bestaat uit kleine zwevende deeltjes in de lucht en vormt een behoorlijke bedreiging voor de volksgezondheid. Dit kan zich ondermeer uiten in luchtwegklachten, hart- en vaatziekten en zelfs voortijdige sterfte.

De aardgasvoertuigen zorgen uiteraard voor een behoorlijk (gezondheids)voordeel voor de Bestse bewoner, maar de medewerkers van de inzameldienst, die een groot deel van de dag in en om de voertuigen te vinden zijn, plukken hier natuurlijk in het bijzonder de vruchten van.

Eis van de gemeente
De aanschaf van de voertuigen door de ophaaldienst is het resultaat van een onlangs uitgevoerd aanbestedingstraject voor de inzameling van huisvuil. Bij deze aanbesteding heeft de gemeente Best strikte eisen gesteld ten aanzien van de in te zetten voertuigen in relatie tot de milieubelasting hiervan. Het opnemen van luchtkwaliteitseisen bij aanbestedingen komt voort uit het onlangs vastgesteld Luchtkwaliteitsplan. Op deze wijze werkt de gemeente mee aan een betere luchtkwaliteit in Best en op andere plaatsen waar deze voertuigen worden ingezet.

Startschot inzameling met milieuvriendelijke voertuigen Foto: Michiel Wasmus

Het startschot voor de inzameling met deze milieuvriendelijke voertuigen werd gegeven door wethouder Vic Kerkhoff. "Ik ben trots dat we op deze manier serieus werken aan een betere leefkwaliteit voor onze burgers. Het is duidelijk dat je ook als kleine gemeente invloed kunt hebben op een grote aanbesteding. En bedenk.... (vrij naar Ramses): we zullen doorgaan!"

duurzaamheid


---