Gemeente Echt-Susteren


Gemeenten praten over combinatie scholen, sport en cultuur
De gemeenten Echt-Susteren, Maasgouw en Roerdalen werken sinds 2005 nauw samen op het gebied van sportstimulering. Onder de noemer BIND zijn diverse projecten en activiteiten georganiseerd, met als doel om meer inwoners aan het sporten en bewegen te krijgen.

Â

De BIND-gemeenten kunnen per 2011 deelnemen aan de Impuls brede scholen, sport en cultuur.. Deze impuls stelt de gemeenten in staat om combinatiefunctionarissen aan te stellen. Een combinatiefunctie is een functie waarbij een werknemer in dienst is bij één werkgever maar werkzaam is voor twee of meer sectoren: in dit geval onderwijs, sport en/of cultuur. Een voorbeeld van een combinatiefunctie is een vakleerkracht bewegingsonderwijs & trainer sportvereniging of een vakleerkracht muziek â leraar muziekschool.

Â

Het rijk streeft landelijk naar het realiseren van 2.250(fteâs) combinatiefuncties. Het betreft hier structurele functies. Het rijk subsidieert in het eerste projectjaar 100% en voor de volgende jaren op structurele basis 40% van de af te nemen fteâs. Daarnaast is 20% cofinanciering van derden toegestaan.

Â

Met deze impulsregeling worden vier belangrijke doelstelling nagestreefd:


* Meer brede scholen met een sport- en cultuuraanbod


* Duurzaam versterken van verenigingen


* Stimuleren van sport- en beweegaanbod


* Bevorderen actieve deelname aan kunst- en cultuuruitingen

Â

Voorafgaand aan een standpuntbepaling over deelname, hebben de drie gemeenten tijdens een minisymposium op maandagavond 22 februari j.l. in de aula van het Connect College in Echt interesse en draagvlak voor actieve deelname afgetast bij professionele partijen op het gebied van onderwijs, kinderopvang, bibliotheken, cultuurcentra en preventie gezondheid. Na openingswoorden van Jan Fasen, voorzitter centrale directie Connect College en Jos Beckers, wethouder gemeente Echt-Susteren, werd de Impulsregeling nader toegelicht door André de Jeu, landelijk projectleider van de Impuls Brede scholen, sport en cultuur. Aan de hand van praktijkvoorbeelden is tevens een beeld geschetst van mogelijkheden en kansen in de diverse werkvelden.

Â

Voorts hebben de aanwezigen kennis kunnen nemen van activiteiten op het gebied van onderwijs, sport en cultuur die al in de gemeenten plaatsvinden en al vooruitlopen op datgene wat de impuls beoogt. Leon Smeets, voorzitter van Tafeltennisvereniging Westa, benadrukte het belang van voortzetting en mogelijk verdieping van samenwerking met het onderwijs. Ad Gijzels, voorzitter van de Klankbordgroep Cultuur Echt-Susteren, brak een lans voor gezamenlijke deelname van de drie gemeenten aan het succesvolle project Inhaalslag cultuureducatie. Ron van Mierlo, directeur van Basisschool âDe draaiende wiekenâ Posterholt, wees op de kansen die impulsregeling biedt voor ondernemende basisscholen. Namens de drie gemeenten deed wethouder Jo Reinders (gemeente Roerdalen) de visie van de drie gemeenten op de combinatiefuncties uit de doeken.

Â

Na de pauze is door de deelnemers aan het symposium uitvoerig gediscussieerd over de kansen die de Impuls biedt voor de drie gemeenten. Afgesproken is de ketenpartners de gelegenheid te bieden om deelname aan de Impuls te overwegen. Medio maart 2010 vindt hierover terugkoppeling plaats.

Wethouder Jessie Smeets-Palmen (gemeente Maasgouw) sloot het symposium af met een pleidooi voor een samenhangend aanbod van onderwijs, sport en cultuur, waardoor kinderen in Maasgouw, Roerdalen en Echt-Susteren de kans krijgen zich optimaal te ontwikkelen.

Â

De bedoeling is om de sportvereniging en culturele instellingen in het voorjaar uit te nodigen voor een bijeenkomst. Meer informatie is te vinden op: www.combinatiefuncties.nlÂ