Ingezonden persbericht


Kiezers intens in debat over gemeenteraadsverkiezingen bij De Nationale Dialoog

Ergernis over kortzichtige toon van politici en invloed landelijke factoren

Amsterdam, 04-03-2010

Op de website van De Nationale Dialoog - www.denationaledialoog.nl -

hebben kiezers de afgelopen drie weken geestdriftig gedebatteerd over de gemeenteraadsverkiezingen. Meer dan honderd keer werd er gereageerd en meer dan tweehonderd lezers volgden het debat. De intensiteit en de inhoud van de reacties laten zien dat kiezers duidelijk behoefte hebben aan een inhoudelijk debat. Veel deelnemers blijken zich te ergeren aan de kortzichtige toon van politici en willen een debat waarbij partijpolitieke kwesties opzijgezet worden. Een duidelijke boodschap voor de politici met de Tweede Kamerverkiezingen in het vooruitzicht.

Op het onafhankelijke actie- en discussieplatform De Nationale Dialoog kwamen vanaf 15 februari thema's aan de orde als de rol van de media, wel of niet stemmen, lokale versus landelijke belangen en de rol van de PVV. Ook tips om je stem te bepalen en partijpolitieke discussies maakten deel uit van de dialoog.

Landelijke factoren

Relatief veel deelnemers blijken teleurgesteld te zijn in de politiek en gaven aan daarom niet te gaan stemmen. Daarop kwamen weer veel reacties van deelnemers die wél wilden gaan stemmen. Veel deelnemers vrezen ook dat de landelijke factoren de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen bepalen. Dit zien ze als een slechte ontwikkeling. Ze geven verschillende oorzaken aan, zoals de val van het kabinet, de rol van de media en de invloed van de PVV. Een poll op de website versterkt dit beeld. Met de stelling 'De uitslag van de gemeenteraadsverkiezing wordt bepaald door de val van het kabinet' is een meerderheid (66%) het eens.

Stimulans voor publieke debat

Met het debat over de gemeenteraadsverkiezingen wilde De Nationale Dialoog, een initiatief van De Publieke Zaak, aanzetten tot reflectie, inspiratie en actie. Via De Nationale Dialoog kan iedereen standpunten en ideeën over de ontwikkeling van Nederland zichtbaar maken en delen met anderen. Beleidsmakers luisteren naar de resultaten van De Nationale Dialoog. Zo worden er straks betere beslissingen genomen. De ambitie is aan de ene kant het publieke debat en aan de andere kant actief burgerschap te stimuleren.

De Nationale Dialoog, 21minuten.nl en De Publieke Zaak

De Nationale Dialoog is het vervolg op 21minuten.nl, het grootste online opinie-onderzoek van Nederland. Bijna 100.000 mensen gaven op 21minuten.nl hun mening over sociaal-economische thema's. De Nationale Dialoog vormt een verdieping hiervan, waarbij naar de beste ideeën voor Nederland wordt gezocht. Initiatiefnemer is De Publieke Zaak, een vereniging die zich inzet voor maatschappelijke vernieuwing. De Publieke Zaak staat los van overheid en politieke organisaties en is een initiatief van burgers die actief aan de slag willen met de samenleving van morgen.