Ministerie van Buitenlandse Zaken

beantwoording vragen van het lid De Roon over het bericht dat de Palestijnse autoriteit terroristen verheerlijkt

Kamerbrief inzake beantwoording vragen van het lid De Roon over het bericht dat de Palestijnse autoriteit terroristen verheerlijkt

Kamerbrief | 4 maart 2010

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid De Roon over het bericht dat de Palestijnse Autoriteit terroristen verheerlijkt. Deze vragen werden ingezonden op 18 januari 2010 met kenmerk 2010Z00821.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid De Roon (PVV) over het bericht dat de Palestijnse Autoriteit terroristen verheerlijkt.

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht "PA Minister of Culture defends glorification of terrorists: "It is the least we can do""? 1

Antwoord

Ja

Vraag 2
Deelt u de mening dat het weerzinwekkend is dat de Palestijnse Autoriteit terroristen, die verantwoordelijk zijn voor de dood van talloze mensen, verheerlijkt door straatnamen naar hen te vernoemen? Zo nee, waarom niet?

Antwoord

De regering keurt het vernoemen van pleinen, straten en openbare gebouwen naar terroristen af en betreurt de aangehaalde uitlatingen. Terrorisme mag niet vergoelijkt en terroristen mogen niet verheerlijkt worden.

Vraag 3
Bent u door deze schokkende berichtgeving nu ook tot het heldere inzicht gekomen dat de Palestijnse Autoriteit geen gematigde organisatie is? Zo nee, waarom niet?

Vraag 4
Is deze verheerlijking van terroristen door de Palestijnse Autoriteit voor u een reden om niet langer daarmee samen te werken? Zo nee, waarom niet?

Antwoord

Bij monde van president Abbas heeft de PA zich duidelijk uitgesproken tegen terrorisme en voor onderhandelingen als de oplossing voor het Palestijns-Israëlisch conflict. De PA heeft het afgelopen jaar veel vooruitgang geboekt in het bestrijden van terrorisme op de Westbank, hetgeen ook door Israël wordt erkend. Daaruit blijkt dat constructieve samenwerking en opbouwende kritiek doeltreffend kunnen zijn. De regering zal hiermee doorgaan totdat genoemde uitwassen tot het verleden behoren.


1 PMW Bulletins, 14 januari 2010

http://palwatch.org/main.aspx?fi=157&doc_id=1551

Pagina 2 van 2