Ministerie van Buitenlandse Zaken

beantwoording vragen van het lid De Roon over het bericht dat de Palestijnse autoriteit terroristen verheerlijkt > Kamerbrief inzake beantwoording van het lid Van der Staaij over het door de Palestijnse autoriteiten verheerlijken van terroristische acties Israël

Kamerbrief inzake beantwoording van het lid Van der Staaij over het door de Palestijnse autoriteiten verheerlijken van terroristische acties Israël

Kamerbrief | 4 maart 2010

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van der Staaij over het door de Palestijnse autoriteiten verheerlijken van terroristische acties tegen Israël. Deze vragen werden ingezonden op 18 januari 2010 met kenmerk
2010Z00822.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Van der Staaij (SGP) over het door de Palestijnse autoriteiten verheerlijken van terroristische acties tegen Israël.

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van de recente uitlatingen van de Palestijnse Autoriteit (PA)-minister van Cultuur Barghouti, waarin hij openlijk de verheerlijking en nagedachtenis van Palestijnse terroristen verdedigt?
1 Hoe beoordeelt u het optreden van deze Palestijnse minister?

Vraag 2
Is het inderdaad waar, dat de Palestijnse autoriteiten nog steeds onverstoord doorgaan met hun praktijk van het eren en verheerlijken van terroristen die Israëli's hebben vermoord, onder meer door het vernoemen van pleinen en straten naar hen? Wat is hierover uw mening?

Antwoord

Ik ben bekend met het bericht. De regering keurt het vernoemen van pleinen, straten en openbare gebouwen naar terroristen af en betreurt de aangehaalde uitlatingen. Terrorisme mag niet vergoelijkt en terroristen mogen niet verheerlijkt worden.

Vraag 3
Gegeven deze houding van de Palestijnse autoriteiten ten aanzien van terroristische daden jegens Israëli's, welke consequenties verbindt u hieraan voor wat betreft uw inzet voor het vredesproces en dergelijke? Is het in dit klimaat niet volstrekt illusoir om op kortere termijn te streven naar een tweestatenoplossing en Israël daartoe aan te zetten? Moeten deze praktijken niet veeleer een aansporing vormen om primair van onderop te streven naar een verbetering van de verhoudingen tussen Palestijnen en Israëli's?

Antwoord

De regering zet zich onverminderd in voor hervatting van het vredesproces op basis van de tweestatenoplossing. Het is niet zo dat in dit verband enkel aan Israël gevraagd wordt te bewegen. Om constructieve besprekingen weer op gang te brengen is het noodzakelijk dat beide partijen stappen zetten, op basis van de verplichtingen die partijen zijn aangegaan bij de aanvaarding van de Routekaart voor de Vrede. Voor Israël gaat het dan onder meer om een einde aan de nederzettingenbouw. Voor de Palestijnen gaat het bijvoorbeeld niet alleen om het tegengaan van het aanzetten tot geweld en van verheerlijking van terroristen, maar ook om verdere verbetering van de veiligheidssituatie in de Palestijnse Gebieden. De Arabische wereld zal aan dit proces bijdragen door het herstel van banden die bestonden met Israël voor het uitbreken van de Tweede Intifada.

Tegelijkertijd is het inderdaad van belang dat de onderlinge verhoudingen tussen beide bevolkingen verbetert. Nederland wil daaraan bijdragen door projecten te ondersteunen waarbij de belangen van Palestijnen en Israëli's worden samengebracht, zoals bijvoorbeeld het geval is bij de ondersteuning van de op export gerichte landbouwsector in Gaza.

Vraag 4
Op welke wijze worden de Palestijnse autoriteiten serieus onder druk gezet - door u, door de EU en de bredere internationale gemeenschap - om deze hatelijke praktijken af te zweren en voluit te kiezen voor een vreedzame oplossing? Wat is het effect van deze inspanningen?

Vraag 5

Op welke wijze gaat u concreet de Palestijnse autoriteiten aanspreken op de gedane uitlatingen van de minister van Cultuur? Welke sancties zijn denkbaar, ook in internationaal verband, als de Palestijnse autoriteiten doorgaan met deze praktijken, die destructief zijn voor het vredesproces?

Antwoord

De Routekaart schrijft expliciet voor dat alle officiële Palestijnse en Israëlische instituties ophitsen tegen de andere partij moeten beëindigen. De internationale gemeenschap volgt de inspanningen van de Palestijnen en Israël bij het naleven van de Routekaart nauwgezet. In bilaterale contacten met Israël en de Palestijnen worden partijen consequent gewezen op hun verplichtingen ter zake, ook door de EU en Nederland. Zij dringen in hun contacten met de PA derhalve ook steeds aan op het beëindigen van verheerlijking van terroristen.

Bij monde van president Abbas heeft de PA zich duidelijk uitgesproken tegen terrorisme en voor onderhandelingen als de oplossing voor het Palestijns-Israëlisch conflict. De PA heeft het afgelopen jaar veel vooruitgang geboekt in het bestrijden van terrorisme op de Westbank, hetgeen ook door Israël wordt erkend. Daaruit blijkt dat constructieve samenwerking en opbouwende kritiek doeltreffend kunnen zijn. De regering zal hiermee doorgaan totdat genoemde uitwassen tot het verleden behoren.

Toelichting:

Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen ter zake van het lid De Roon (PVV), ingezonden 18 januari 2010 (vraagnummer 2010Z00821)


1 Al-Ayyam, 11 januari 2010

http://palwatch.org/main.aspx?fi=157&doc_id=1551 , 14 januari 2010

Pagina 3 van 3