Raad van de Europese Unie

RAAD VAN
DE EUROPESE UNIE
NL
Brussel, 2 maart 2010
7040/10 (Presse 52)
P 7/10
(OR. fr)

Verklaring van mevrouw Catherine Ashton, hoge
vertegenwoordiger, namens de Europese Unie, over Ivoorkust

De Europese Unie heeft nota genomen van de vorderingen die de partijen geboekt hebben in hun streven de nieuwe problemen in Ivoorkust te boven te komen. De EU betuigt haar erkentelijkheid aan de bemiddelaar in de inter-Ivoriaanse dialoog vanwege zijn onmisbare rol. Dankzij het optreden van president Compaoré kon een uitweg worden gevonden uit een fase die aanleiding gaf tot onzekerheid en bezorgdheid. Ook is de EU erkentelijk voor de inspanningen van de speciale vertegenwoordiger van de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, de heer Choi, die in de gegeven situatie heeft geholpen rust en stabiliteit te scheppen.
De Europese Unie wenst dat de organisatie van verkiezingen onverwijld wordt hervat. Ivoorkust heeft een regering en een onafhankelijke verkiezingscommissie nodig die doeltreffend en transparant kunnen optreden om de crisis te boven te kunnen komen. De Europese Unie doet in dit verband een beroep op het verantwoordelijkheidsbesef van de politieke leiders van Ivoorkust.
De Europese Unie moedigt voortzetting van de dialoog aan, evenals de uitvoering van het politiek akkoord van Ouagadougou. Het is van belang dat dit laatste geschiedt in een geest van consensus en in een rustig, vreedzaam klimaat. De Europese Unie veroordeelt elke vorm van geweld.

De Europese Unie herhaalt dat zij de inwoners van Ivoorkust in hun streven om de crisis te overwinnen zal bijstaan door middel van een diepgaande politieke dialoog. De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaatlidstaten Montenegro en Servië en de EVA-landen IJsland en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne, de Republiek Moldavië, Armenië en Georgië sluiten zich bij deze verklaring aan.

* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.

P E R S
We t s t r a a t 1 7 5 B - 1 0 4 8 B R US S E L T e l . : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 6 3 1 9 F a x : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 1 8 0 2 6 press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom 7040/10 (Presse 52) 1