Gemeente Tilburg

Persbericht
4 maart 2010

Tilburg wil studenten binden

Nieuw beleid zet in op beter imago en aansluiting arbeidsmarkt

Op dinsdag 23 februari heeft het college de nota ´Tilburg Studentenstad´ vastgesteld. "Goed om eindelijk meer specifiek beleid te hebben. Onze studenten zorgen namelijk niet alleen voor een levendig klimaat maar zijn ook voor de economie en de arbeidsmarkt van grote betekenis," stelt Marieke Moorman, wethouder Onderwijs. De nota benoemt een aantal speerpunten waarmee Tilburg haar positie als studentenstad de komende tijd kan verstevigen. Zo moet het imago van de stad verbeteren, Tilburg (nog) aantrekkelijker worden voor diegenen die hier al studeren en het ondernemerschap onder studenten en net-afgestudeerden meer kans krijgen. Moorman "Het is belangrijk om niet alleen studenten te trekken maar ook om ze, eenmaal afgestudeerd, aan de stad te binden. Daar moeten wij nog wel wat slagen maken want het percentage studenten dat na hun afstuderen nu hier blijft en een baan vindt, is nog veel te laag. "

De sleutel zit voor een belangrijk deel in de afstemming en samenwerking tussen de gemeente, de studenten, het bedrijfsleven en de onderwijsinstellingen. Het Hoger Onderwijs in Tilburg is de afgelopen decennia enorm gegroeid. In totaal lopen er momenteel zo'n 26.000 studenten in de stad rond. Het Hoger Onderwijs behoort dan ook tot de grootste werkgevers van de stad. Onderzoeksbureau TNO berekende in 2009 dat de economische impact van het hoger onderwijs in Tilburg ongeveer 650 miljoen per jaar bedraagt, goed voor 5,7% van de totale werkgelegenheid. De kleine 12.000 studenten die hier op kamers wonen, besteden in de stad ruim EUR 80 miljoen per jaar.

Zichtbaarheid

Ter verbetering van het imago is een aantal acties bedacht. Bedoeling is om de aankomende student zo uitgebreid mogelijk te informeren over alles wat Tilburg te bieden heeft. Dat gebeurt onder meer met de campagne 'Tilburg is Thuis' en de Scholenstrijd. Ook worden de vele studenten- en kennisactiviteiten en daarmee Tilburg als studentenstad zichtbaarder gemaakt. Zo worden speciale evenementen, zoals de cantus, en opvallende studentenpanden gemarkeerd met vlaggen. Uiteraard gebeurt dit in overleg met de studentenverenigingen. Verder zijn er ook plannen voor een studentencentrum en wordt er een studentenpanel opgericht. Een studentenraad moet de belangen van het studentenleven gaan behartigen bij de gemeente.

Ondernemerschap

Om hoger opgeleiden uit te dagen zich na hun studie aan de stad te binden, onderzoekt de gemeente wat er op de arbeidsmarkt moet gebeuren. Zo moeten er meer aantrekkelijke traineeships, afstudeeronderzoeken en stageplekken komen. Zoals gezegd is een goede samenwerking tussen de onderwijsinstellingen, gemeente en bedrijfsleven daarbij van essentieel belang. Voor startende ondernemers lopen er inmiddels al een aantal projecten die helpen bij de start op de arbeidsmarkt zoals Ondernemerscentrum UvT, Starterslift en Tilburg Innovation Center.

Internationalisering

Wat in de nota ook aangegeven wordt, is het belang van buitenlandse studenten voor de stad. Een 'werkgroep internationalisering' gaat de specifieke behoeften van deze groep in kaart brengen. Naast de reputatie van de onderwijsinstelling is goede huisvesting en een stimulerend internationaal klimaat van belang. De tevreden buitenlandse student kan een ambassadeur zijn voor de onderwijsinstelling en de stad.

---