Ministerie van Defensie

Weekoverzicht Defensie-operaties

4 maart 2010, 16.06 uur

Het hoofd van de politie in Uruzgan, Juma Gul, heeft een tiental vrouwelijke politieagenten aangesteld. Zij reizen zo snel mogelijk af naar Kabul, waar ze worden opgeleid in een speciaal voor vrouwen ontwikkelde politieopleiding. Gul wil meer vrouwelijke agenten in Uruzgan en spant zich in om het aantal op korte termijn te verhogen naar 30 agentes.

In het Deh Rashangebied heeft een gecombineerde Afghaanse en Nederlandse patrouille 2 wapenopslagplaatsen ontdekt. De gevonden wapens, magazijnen en munitie zijn geruimd. In dezelfde omgeving werd door het Afghaanse leger een 107mm raket gevonden die klaar stond om afgevuurd te worden. De raket is ontmanteld door Task Force Uruzgan.

IED's opgespoord

Een Nederlandse marinier op patrouille in Uruzgan. - Foto: ministerie van Defensie

Ten noorden van Tarin Kowt is een gecombineerde Afghaanse en Nederlandse patrouille beschoten met een 107mm raket. Hierbij zijn geen gewonden gevallen en is geen schade aangericht. Opnieuw werden deze week meerdere geïmproviseerde explosieven (IED´s) opgespoord door de Afghaanse politie en het leger. Alle IED's zijn onschadelijk gemaakt.

Bezoek aan slachtoffers

Generaal Carter bezoekt één van de slachtoffers van het bombardement. - Foto: ministerie van Defensie

De commandant van de ISAF-militairen in Zuid-Afghanistan, generaal Nick Carter, bracht samen met de gouverneur van Uruzgan, Assadullah Hamdam, een bezoek aan Multinational Base Tarin Kowt om de slachtoffers van het bombardement van 21 februari te bezoeken. Ook enkele Afghaanse commandanten waren vanuit Kandahar naar de ziekenhuizen in Uruzgan afgereisd. Bij het bombardement in de grensstreek van de Afghaanse provincies Uruzgan en Daikundi vielen meerdere burgerslachtoffers. Bij deze actie waren geen Nederlandse militairen betrokken.

Somalië - Operatie Atalanta

Hr. Ms. Tromp op volle zee (archieffoto). - Foto: ministerie van Defensie

In de Golf van Aden kwam het Nederlandse luchtverdedigings- en commandofregat Hr. Ms. Tromp een Singaporees koopvaardijschip te hulp na een oproep dat er voortstuwingsproblemen waren. De lage vaart van het schip maakte het kwetsbaar voor piraterij. Tijdens de reparatie, die ongeveer 3 uur in beslag nam, heeft Hr. Ms. Tromp naast de koopvaarder gelegen om bescherming te bieden.