Groen!

Huiszoekingen in Koerdisch milieu: Culturele rechten moeten overeind blijven

door Geert Lambert (Federaal parlement: Senaat) op 4 maart 2010 in "Veiligheid en justitie"

âBelgië moet erover waken dat de gerechtelijke instanties niet misbruikt worden in een culturele strijd vanwege Turkije tegen de Koerdenâ, zo reageert Groen!-senator Geert Lambert n.a.v. de grootscheepse huiszoekingsakties in het Koerdische milieu in België.

Uiteraard mogen de gerechtelijke autoriteiten niet belemmerd worden in onderzoeken die ze nuttig of noodzakelijk achten. Elk gevaar voor terrorisme moet in de kiem gesmoord worden en ernstige aanwijzingen moeten vanzelfsprekend met de nodige aandacht onderzocht worden. Geert Lambert onderstreept ook in dit dossier dat hij geen enkel gewapend verzet wenst goed te praten.

Maar het is een feit dat er vanuit het buitenland al meermaals druk op België werd gezet om Koerden ook in hun culturele rechten te beperken. De continue aanvallen op ROJ-TV, die vanuit Denderleeuw via Denemarken uitzendingen verzorgt in de Koerdische taal, hebben dat aangetoond. "Indien deze zender zou opgeroepen hebben tot geweld, moet deze zender daarop aangesproken worden en desnoods het zwijgen worden opgelegd," stelt senator Lambert, "maar het kan niet dat onder valse voorwendsels de werking van deze televisiezender wordt geblokkeerd." Geert Lambert verwijst hierbij naar juridische procedures die geen opvolging kregen in de praktijk, hoewel zelfs de hoogste gerechtshoven de zender gelijk gaven. Zo blokkeerde het parket jarenlang de vrijgave van gelden van ROJ-TV hoewel zelf het Hof van Cassatie geoordeeld had dat er geen enkele band was tussen deze gelden en terroristische of criminele organisaties.

Reeds eerder kaartte Geert Lambert aan dat via de V.S. aan ons land gesuggereerd werd om door middel van de `Al Capone-methode' deze televisiezender aan banden te leggen. Deze methode houdt in dat men de zender het zwijgen probeert op te leggen door ze financieel lam te leggen. Dat de zender inhoudelijk niets te verwijten viel, was blijkbaar maar een detail.

Geert Lambert roept dan ook op om niet lichtzinnig journalisten en politici op te pakken. Het is niet aan de Belgische autoriteiten om een verlengstuk te zijn van culturele onderdrukking, ook niet als hulpstuk van een bevriende staat.

Contact: Geert Lambert -
Deel Deel
Geert Lambert