Waterschap Zeeuws-Vlaanderen

Rijksinpassingsplan Hertogin Hedwigepolder

Reactie waterschap op Rijksinpassingsplan Hertogin Hedwigepolder

Waterschap Zeeuws-Vlaanderen heeft deze week een reactie gegeven op het voorontwerp van het Rijksinpassingsplan voor de Hertogin Hedwigepolder. In de reactie gaat het waterschap in op de technische aspecten. Ook benadrukt Zeeuws-Vlaanderen dat het waterschap in het voortraject onvoldoende betrokken is geweest bij het onderzoek naar mogelijke alternatieven. In dat onderzoek heeft het alternatieve plan van de Zeeuwse waterschappen (buitendijkse aanleg van schorren) te weinig kansen gekregen. Het waterschap wil graag in overleg met de minister van LNV over de zienswijze.

Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft het voorontwerp in december 2009 naar het waterschap verzonden met daarin de mogelijkheid om schriftelijk te reageren. Het dagelijks bestuur van waterschap Zeeuws-Vlaanderen heeft van deze mogelijkheid gebruik gemaakt. Het waterschap heeft vorig jaar reeds aangegeven aan welke technische eisen op het gebied van waterbeheer, waterkeringen en wegen het voorontwerp moet voldoen. In hoofdlijnen zijn deze eisen overgenomen in het voorontwerp. Bij de daadwerkelijke realisatie van de ontwerpen zal het waterschap nog aanvullende eisen stellen. Te denken valt aan transportroutes, afwatering van de Prosperpolder, het monitoren van verzilting en de uitvoering van dijkwerken.

In de reactie gaat het waterschap ook in op het feit dat het waterschap onvoldoende betrokken is geweest bij het onderzoek naar mogelijke alternatieven voor ontpoldering dat vorig jaar door het ministerie van LNV is uitgevoerd. Het alternatief van de Zeeuwse waterschappen om buitendijks schorren aan te leggen en hiermee ontpoldering te voorkomen, is onvoldoende in de onderzoeksopdracht aan bod gekomen en volgens het waterschap onjuist geïnterpreteerd. Het waterschap blijft dan ook van mening dat het onderzoek niet volledig is en dat het onvoldoende betrokken is geweest bij het onderzoek en bij het beantwoorden van de onderzoeksvragen. De onvolledigheid betreft zowel het onderzoekskader, de inhoud van het doorgerekende alternatief als het maatschappelijk draagvlak voor de eindoplossing. Daarnaast vindt het waterschap dat het onderzoek in een erg kort tijdsbestek moest plaatsvinden. Het waterschap hecht er veel waarde aan om dit in de reactie op te nemen, gezien het principiële verzet van de gehele regio tegen gedwongen ontpoldering, dat ook het waterschapsbestuur op indringende wijze heeft bereikt.

Het alternatief van de Zeeuwse waterschappen levert een meerwaarde op voor de veiligheid van de waterkeringen en het zorgt voor een opwaardering van de estuariene natuur. Bovendien is er voor dit alternatief een groot maatschappelijk draagvlak. Het waterschap wil graag in overleg met de minister van LNV over de zaken die in de reactie zijn verwoord.