Nieuw-Vlaamse Alliantie


Europa moet talendiversiteit beschermen (04/03/10)

Vandaag organiseerde de fractie van de Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement een druk bijgewoonde conferentie over talendiversiteit. "Talendiversiteit: een uitdaging voor Europa" gaf academici, taalspecialisten en politici uit alle Europese windrichtingen een platform om te getuigen en te reflecteren over de rijke culturele verscheidenheid die Europa vandaag typeert maar al te vaak ook bedreigd wordt.

Volgens de Europarlementsleden van de EVA-fractie kan en moet de EU dringend meer doen om meertaligheid als een democratisch recht voor alle EU-burgers te promoten. De Europese instellingen slagen er immers nog steeds niet in de rechten van miljoenen sprekers te beschermen. Concreet vragen de EVA-leden om talen als Catalaans, Galicisch, Baskisch, Welsh en Schots als officiële talen in de instellingen te erkennen en om bedreigde Europese minderheidstalen (vb. Corsicaans en Bretoens) te beschermen.

N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels, al jarenlang voorvechter van meertaligheid, steunde de conferentie voluit: "Diversiteit en meertaligheid zijn fundamentele basisprincipes van de Unie. Waakzaamheid is dan ook geboden! Het is essentieel voor de democratische legitimiteit van de EU dat burgers de werking van de instellingen in hun eigen taal kunnen volgen. Enkel op die manier zullen zij zich meer betrokken voelen en volwaardig kunnen deelnemen aan het Europese project."

De conferentie telde sprekers uit heel Europa, onder wie de Vlaamse professor Dirk Rochtus van de Antwerpse Lessius Hogeschool. Rochtus gaf een enthousiaste toespraak over de taalsituatie in Tsjechië en Slovakije.

Auteur:
Frieda Brepoels
Europees parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02/284 78 62
Fax: 02/284 78 62
E-post: frieda.brepoels@europarl.europa.eu
Url: www.friedabrepoels.eu