Gemeente Hilversum

Een avondje stemmen tellen: een sfeerverslag

publicatiedatum: donderdag 4 maart 2010

De telefoon gaat. Het is 22.15 uur op woensdag 3 maart. Daar komen de stemmen binnen! Het zijn de eerste van vandaag, hier heeft het team op gewacht. Welke partij wint er en waar worden de grootste verliezen geleden?

Vanaf het moment dat overal in Hilversum de stembureaus sluiten zit op het Hilversumse Stadskantoor een belteam klaar. Daar worden de eerste tellingen van de stembureaus in ontvangst genomen. Het telefoontje komt rechtstreeks van het stembureau waar de biljetten per partij zijn gesorteerd en zorgvuldig zijn geteld. Alleen nog maar per partij, niet op welk persoon.

Snel tellen
Al snel volgen er meer stembureaus met de uitslagen. Dit zijn nog de kleinere varianten, waar zo'n 250 mensen gestemd hebben. Daarom gaat het tellen zo snel. Maar het maakt het zeker niet minder interessant.

Gretig worden deze tellingen in de computer gezet en snel even tot een tussentijdse voorlopige tussenuitslag grafiek verwerkt die door de aanwezigen wordt bekeken. Is er een trend te bespeuren? De een denkt van wel, de ander spreekt niet van een trend na drie tellingen.

Hup, verder... telling vier ,vijf en zes komen binnen. Dan nog zeven, acht, negen en tien. Snel invoeren en weer even spieken naar de grafiek. Nu kunnen niet alleen de invoerders even spieken maar ook de aanwezigen verzamelt in de Burgerzaal in het Raadhuis kunnen deze tussenstand na 10 tellingen bekijken. Ook de Hilversummers die het via het internet alles volgen zijn vrijwel direct na invoer van de tellingen op de hoogte van de tussenstand.

Negentien
Dan gaat het snel, binnen een aantal minuten zitten we op negentien stembureaus waarvan de voorlopige uitslagen binnen zijn. We wille een volgende tussenstand geven na twintig stembureaus maar juist die twintigste laat lang op zich wachten. Er klinkt gejuich, eindelijk is die binnen. Even een belletje naar het Raadhuis en de burgemeester kan weer een tussenstand bekend maken.

Naarmate de avond in de nacht verdwijnt, verdwijnt ook de scherpte van de tellers op de stembureaus. Deze tellers hebben veelal ook al plaatsgenomen achter de tafels om de stempassen te controleren en zijn dus al een hele dag bezig. Het aanleveren laat langer op zich wachten en er zijn een aantal kleine telfouten die nagebeld moeten worden. De hoop om voor middernacht de voorlopige einduitslag te brengen verdwijnt.

Echter door het harde werk van de tellers, het belteam en de invoerders kunnen wij rond 1 uur de voorlopige einduitslag presenteren in de Raadzaal.

Diehards
Voor de meesten betekent dit het einde van een lange dag. Maar niet voor de echte diehards. Een groep van ongeveer zeven collega's moet zich nog storten op het invoeren van de tellingen per kandidaat. Deze tellingen worden op een gesloten netwerk ingegeven en worden standaard herteld door een ander. Wanneer deze tellingen niet overeenkomen moet de telling opnieuw. De uitslag van deze telling wordt vrijdag door de burgemeester gepresenteerd en definitief gemaakt.