Gemeente Hilversum

Een dagje stembureau zeven

publicatiedatum: donderdag 4 maart 2010

Om 14.00 uur loop ik de Emmauskerk in Kerkelanden binnen. Die doet vandaag dienst als stembureau zeven. Het is een mooie lentedag wat ongetwijfeld een positieve invloed heeft op de opkomst voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Ik los de collega´s af die net als ik voor één dagdeel stembureaulid zijn en maak kennis met de stembureauvoorzitters Herman en Arlo. Ook zij hebben gehoor gegeven aan de oproep in de krant om vandaag stembureaulid te zijn.

De hele dag druppelen Hilversummers binnen om hun stem uit te brengen en even na vijven hebben we zelfs een rij. Ons team is dan al helemaal op elkaar ingespeeld waardoor we deze snel en professioneel kunnen wegwerken.

Betrokkenheid
Het valt me op dat de kiezers die ons bureau aandoen, vrolijk en gezellig gestemd zijn. Hun betrokkenheid met Hilversum is groot. Dennis stemt dit jaar voor het eerst. Hij heeft zich echt in de lokale politiek verdiept. "Dat komt ook door mijn studie journalistiek hoor" zegt hij.
Toch wordt er over de politiek zélf nauwelijks gesproken door de studenten.

Identiteitsbewijs
De publiciteit rond het meenemen van een identiteitsbewijs werpt zijn vruchten af. Bijna iedereen levert tegelijkertijd met zijn stempas zijn identiteitsbewijs in. Stembureauvoorzitter Arlo controleert nauwkeurig of deze nog wel geldig is.

Bij de machtigingen gaat het nog wel eens fout. Alexander komt zowel voor zichzelf stemmen, als voor zijn vrouw. Hij is alleen vergeten haar identiteitsbewijs mee te nemen. "Helaas, maar dan kan er niet gestemd worden" zegt onze Stembureauvoorzitter streng maar rechtvaardig.

Ik verwacht gemopper maar nee - en dat vind ik nou echt top - na een uur staat Alexander wéér in de rij met zowel beide paspoorten. Zo kan hij alsnog twee stemmen uitbrengen.

Opkomst
Regelmatig vragen de bezoekers naar de opkomst. Aan het eind van de dag hebben 597 inwoners hun stem uitgebracht bij stembureau zeven. De sterktelijst geeft aan dat 972 burgers locatie Emmauskerk als advies op hun stempas hebben staan. De opkomst bij ons bureau is dus goed.

Tellen
Stipt 21.00 uur gaat de deur van het stembureau dicht. Als de stembus wordt geopend kan het tellen beginnen. Voorzitter Arlo heeft iedereen een duidelijke taak gegeven zodat het tellen vrij vlot gaat. Hierdoor staan we om 22.30 uur allemaal al buiten. Het proces verbaal klopt. Wij kunnen op weg naar het raadhuis om samen te wachten op de einduitslag!

Het was een leuke dag. Op 9 juni is ons voltallige team wéér van de partij bij de landelijke verkiezingen. U komt toch ook? Hou dan in mei Hilversum.nl in de gaten voor de oproep.