Stadsdeel Amsterdam Centrum



---

Informatiemarkt over het nieuwe Bernardus

16 februari 2010

OsiraGroep organiseert op 4 maart tussen 19.00 en 21.00 uur een informatiemarkt over het nieuwe Bernardus.

Woonzorgcentrum Bernardus aan de Nieuwe Passeerdersstraat is, mede door de opvallende noodtrappen aan de Singelgracht, een zeer een herkenbaar gebouw. Het gebouw is echter verouderd en de eenpersoonskamers zijn te klein. Bovendien bevat een deel van het verpleeghuisgedeelte nog meerpersoonskamers. De overheid stelt dat met voorrang gewerkt moet worden aan meer privacy door het realiseren van eenpersoonskamers of zelfstandige appartementen. In de praktijk blijkt dat ouderen van tegenwoordig moderne eisen stellen aan hun woonomgeving, men wil meer privacy, moderne technologische mogelijkheden en meer vierkante meters woonoppervlak.

De afgelopen jaren heeft OsiraGroep, in nauw overleg met het stadsdeel, hard gewerkt aan nieuwbouwplannen. Deze plannen wil OsiraGroep nu aan de buurt laten zien. Hiervoor organiseert Bernardus in maart 2010 een informatiemarkt. Omwonenden zijn op donderdag 4 maart tussen 19.00 uur en 21.00 uur van harte welkom om onder het genot van een kopje koffie de plannen te komen bekijken. Vertegenwoordigers van OsiraGroep en van het stadsdeel zijn aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden. De plannen in de vorm van een tentoonstelling zijn aansluitend nog tot en met 19 maart dagelijks tussen 09.00 uur en 12.00 uur toegankelijk voor belangstellenden.

Het nieuwe Bernardus wordt een stijlvol woongebouw, zonder `zorguitstraling', maar wel met de mogelijkheid van maximale zorg en service. De bewoners zullen een mix vormen van vitale en meer zorgbehoevende ouderen, met een variatie aan inkomensklassen. Daarbij sluit Bernardus aan op de wens van stadsdeel Centrum om een verhouding van 70% vrije sectorwoningen en 30% sociale huurwoningen te realiseren. Tijdens de informatiemarkt op 4 maart kunt u maquettes, plattegronden en artist impressions bekijken.

Tijdelijke huisvesting op de Groenmarktkade

De nieuwbouw van Bernardus realiseren kan alleen als tijdens de bouwperiode voldoende vervangende huisvesting beschikbaar is. Na uitgebreid overleg met stadsdeel Centrum is de Groenmarktkade als tijdelijke locatie aangewezen. OsiraGroep zal hier een tijdelijke huisvesting voor maximaal 5 jaar bouwen. Ook van deze tijdelijke locatie zijn gevelbeelden en plattegronden te bezichtigen tijdens de informatiemarkt.

Voor de tijdelijke huisvesting wordt een snelle bouwmethode gehanteerd, maar het gebouw krijgt een goede uitstraling. OsiraGroep voelt dat als vanzelfsprekende verplichting aan de omwonenden die 5 jaar dit tijdelijke gebouw als `buur' zullen hebben. De kwaliteitseisen zijn hoog omdat het de woonomgeving is van ouderen die afhankelijk zijn van verzorging en verpleging. En omdat zij mogelijk de laatste jaren van hun leven in dit gebouw doorbrengen.

100216-artistimpressionnieuwebernardusmarnixsstraat nwe

Artist Impression van het nieuwe Bernardus

Meer informatie zie ook: Osira groep en Bernardus
---