Ministerie van Defensie

Krijgsmacht wil jongeren trekken bij Skill Masters

4 maart 2010, 19.50 uur

De marine, landmacht en marechaussee zijn de komende dagen te vinden bij Skill Masters in de Ahoy in Rotterdam. Daar oriënteren jongeren zich via vakwedstrijden en een bezoek aan het opleidingenplein op de arbeidsmarkt.

Bij Skills Masters is het mogelijk leerlingen te helpen bij het maken van een beroepskeuze of een vervolgstudie. Defensie wil met haar aanwezigheid jongeren interesseren voor de opleiding Veiligheid en Vakmanschap of voor een baan bij de krijgsmacht.

De Koninklijke Landmacht toont in haar interactieve stand dat een functie bij dit krijgsmachtdeel vraagt om doorzettingsvermogen, doortastendheid en teamspirit. Jongeren kunnen onder begeleiding bovendien proberen een lotuspatiënt uit onveilig gebied te halen om deze afvoeren naar een medische post.

De Koninklijke Marine wil jeugd vooral interesseren voor het Korps Mariniers en technische beroepen aan boord van haar schepen. Met behulp van een klimmuur, uitrustingsstukken en materiaal voor operaties onder extreme klimatologische omstandigheden krijgen jongeren een indruk van het marinier zijn. De technische functies worden toegelicht aan de hand van een maritiem wapensysteem, de zogenoemde 'goalkeeper', een radar en pneumatisch gereedschap.

Bij de Marechaussee is het mogelijk je te laten vereeuwigen op een Yamaha surveillance motor. Daarnaast bestaat de optie eventuele geschiktheid als grensbewaker te testen. Hiervoor zijn twee computers beschikbaar waarop het interactieve 'paspoortspel' valt te spelen.

Wervers zullen proberen alle vragen van scholieren te beantwoorden om ze een reëel beeld te geven van hun mogelijke toekomst. Daarnaast krijgen grote groepen korte introducties via een rondleiding over de beurs.

Skills Masters duurt nog t/m zaterdag 6 maart.