MBO raad

Vaste Kamercommissie maakt controversiële mbo-onderwerpen bekend

04-03-2010 - De Vaste Kamercommissie van OCW heeft donderdag 4 maart bekendgemaakt welke mbo-onderwerpen zij controversieel wil verklaren. De Tweede Kamer stelt dinsdag 9 maart de volledige lijst van alle controversiële onderwerpen vast. De MBO Raad bekijkt wat de gevolgen van deze beslissingen zijn voor de mbo-sector.

Overzicht controversieel verklaarde onderwerpen, relevant voor het mbo (d.d. 4 maart 2010):

* wijziging van de wet op het onderwijstoezicht (WOT),
* wetsvoorstel invoering cgo,

* macrodoelmatigheid (het algemeen overleg in de Tweede Kamer op 11 maart gaat niet door),

* lastendruk (het algemeen overleg op 17 maart gaat niet door),
* rugzakjes in het mbo (algemeen overleg op 24 maart gaat niet door). Passend onderwijs komt nog terug en kan nog volgen,
* toekomst mbo (algemeen overleg op 1 april wordt beperkt tot voortgangsrapportage cgo).

Bij adviezen van de Onderwijsraad waar nog geen kabinetsreactie over is ontvangen, wacht de Kamer eerst de reacties af.

De volgende onderwerpen zal de Kamer wel behandelen:
* wetsvoorstel referentieniveaus taal en rekenen,
* veiligheid (algemeen overleg op 31 maart) en
* zwakke opleidingen: in vervolg op het spoeddebat van 10 februari komt er een kort plenair debat waarin Kamerleden enkele moties zullen indienen.

Inburgering
De Vaste Kamercommissie van WWI heeft donderdag 4 maart het onderwerp inburgering niet controversieel verklaard, maar wel besloten alleen de voortgang te bespreken en geen nieuw beleid te ontwikkelen of nieuwe stappen te zetten. Dat geldt ook voor een onderzoek in opdracht van de Kamer naar de effecten van de inburgering op de participatie: het onderzoek gaat door, maar aan de uitkomsten worden geen politieke conclusies verbonden. Hetzelfde geldt voor de slaag- en zakgrens bij de inburgeringsexamens: de resultaten van het onderzoek worden afgewacht.

Controversieel verklaren betekent dat een onderwerp blijft liggen tot het nieuwe kabinet is aangetreden. Uit het regeerakkoord en het beleidsprogramma van het nieuwe kabinet moet blijken of en hoe men verder gaat met een onderwerp. Het is dan aan de nieuwe Tweede Kamer om het debat over deze onderwerpen met het nieuwe kabinet aan te gaan.