ProRail Pers > Persberichten > Actueel > Landelijk >

Persbericht

04-03-2010

Camiel Eurlings start bouw Rotterdam Centraal

Demissionair minister Camiel Eurlings verrichtte op 1 maart de starthandeling van de bouw van de openbaar vervoer terminal Rotterdam Centraal. De minister toonde zich zeer tevreden over de voortgang van dit grote stationsproject in Rotterdam. âGeen woorden maar dadenâ sprak hij tevreden, âDit is typisch Rotterdams handen uit de mouwenâ.

Na de sloop van de oude stationshal en de realisatie van het nieuwe metrostation is de bouw van de openbaarvervoer terminal Rotterdam Centraal begonnen. Op perron 2 is al de helft van de karakteristieke perronkappen verwijderd om straks plaats te maken voor een integrale sporenkap over alle sporen heen.
In zes rondes van ongeveer 23 weken wordt telkens een volgend perron gerenoveerd en een stuk van de integrale sporenkap en de nieuwe reizigerstunnel onder de sporen gemaakt.

Wethouder Vervat verklaarde blij te zijn met het terugplaatsen van elementen van het oude station van Sybold van Ravesteyn, een geliefd Rotterdams symbool van de wederopbouw. Voorbeelden hiervan zijn de letters van CENTRAAL STATION, de klok en de speculaasjes. Wie goed kijkt zal straks veel vormen van het oude station terugzien in het ontwerp van de nieuwe OV terminal.

Als het project klaar is moet Rotterdam Centraal niet alleen een station zijn waar comfortabel gebruik kan worden gemaakt van het openbaar vervoer, maar ook een plek waar het goed verblijven is door de aanwezigheid van winkelformules als HEMA en Starbucks, aldus Marcel Niggebrugge van NS.

Beton storten Rotterdam Centraal

De 4 heren verrichtten gezamenlijk de starthandeling door middel van een symbolische stort van beton. Het echte stortwerk gebeurt door middel van een betonspuit van 250 meter lang. Dit spettert aanzienlijk en combineert moeilijk met de maatpakken van de heren.