Ingezonden persbericht

P E R S B E R I C H T

Rotterdam, 4 maart 2010

'Samenwerking Jeugdtheater Hofplein en Hogeschool Rotterdam'

nieuwe SPECIALISATIE ''Theater en Maatschappij''

In september 2010 gaat De Acteerschool Rotterdam van Jeugdtheater Hofplein verder in de specialisatie Theater en Maatschappij van Hogeschool Rotterdam. Het wordt een vierjarige route binnen de hbo-opleiding Culturele en Maatschappelijke Vorming. Theater en Maatschappij leidt studenten op tot professionals met naast een zeer hoge mate van theatervakmanschap, ook agogische en pedagogische vaardigheden op hoog niveau. Zij leren hun acteerspel te gebruiken als instrument om te communiceren met moeilijk bereikbare doelgroepen in de stad. De studenten kunnen later zowel hun weg vinden in de volle breedte van de theaterwereld als in cultureel maatschappelijke projecten.

De Acteerschool Rotterdam is een initiatief van Jeugdtheater Hofplein en is in september 2008 als pilotproject gestart om praktijkervaring met een opleiding op hbo-niveau voor acteurs en theatermakers met een brede maatschappelijke doelstelling op te doen. Het Jeugdtheater wil hiermee professionals opleiden, die ook als rolmodellen in cultureel/maatschappelijke projecten met theatermiddelen op het hoogste niveau kunnen werken. Om de opleiding een steviger basis te geven is overleg gestart tussen het Jeugdtheater en Hogeschool Rotterdam. Het resultaat van deze gesprekken is dat de pilot vanaf september 2010 wordt omgezet in een specialisatie binnen de opleiding CMV. De specialisatie Theater en Maatschappij voorziet in de behoefte van de stad Rotterdam aan professionals die de cultuur van de grote stad door en door kennen, maar ook daarin herkenbaar zijn voor de doelgroep. Het levert theatervakmensen op met een grote maatschappelijke betrokkenheid en met kennis van de grootstedelijke problematiek.

De theatrale werkvormen spreektheater, zang, dans, film en nieuwe media afkomstig uit vele verschillende culturen, zijn waardevolle hulpmiddelen om bijvoorbeeld probleemjongeren te bereiken en hun participatie in de samenleving te stimuleren. Studenten leren binnen Theater en Maatschappij hoe ze die middelen kunnen inzetten om een creatieve stedelijke cultuur te bevorderen, om sociale cohesie te vergroten en om het imago van buurten en wijken te verbeteren.

De huidige eerste- en tweedejaarsstudenten van De Acteerschool Rotterdam stromen vanaf september in de specialisatie Theater en Maatschappij. Studenten Theater en Maatschappij volgen zowel kunstzinnige vakken aan de Theaterschool, als agogische en culturele vakken op Hogeschool Rotterdam. De twee zwaartepunten; maatschappelijke betrokkenheid en theatervakmanschap, zijn door de gehele specialisatie heen gelijkwaardig ingebouwd respectievelijk als doel en middel.

Met deze specialisatie creëert Jeugdtheater Hofplein een doorgaande leerlijn: basisonderwijs (Jeugdtheaterschool), middelbaar onderwijs (Theaterschool Hofplein, De Theaterhavo/vwo, De MBO Theaterschool) en hoger onderwijs (De Acteerschool Rotterdam, specialisatie Theater en Maatschappij van de Hogeschool Rotterdam).

Noot voor redacties,