Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Utrecht, 4 maart 2010

Fortis Bank Nederland doneert 500 laptops aan Stichting Leergeld
Vandaag en morgen ontvangen 12 lokale Leergeld-vestigingen door heel Nederland laptops die ze ter beschikking kunnen stellen aan schoolgaande kinderen uit minima-gezinnen.

De IT-afdeling operations van Fortis Bank Nederland heeft zich ingezet om laptops die waren afgeschreven, een mooi tweede leven te geven. Valentijn ter Burg, manager operations: "Wat is mooier dan onze computers ter beschikking te stellen aan leerlingen die door financiële problemen moeilijk kunnen meedoen op school. Ons team is er trots op dat we het voor elkaar hebben gekregen dat deze laptops zo goed terecht komen. Onze leverancier Imtech ICT Brocom was ook direct enthousiast en heeft gezorgd voor een bijdrage aan het 'schonen' en vervoeren van de laptops."

Fortis Foundation Nederland geeft vorm aan de maatschappelijke betrokkenheid van de bank en initieerde deze gift aan Leergeld. Een van de maatschappelijke speerpunten van de foundation is het voorkomen van sociale uitsluiting. In 2009 waren vrijwilligers in dat kader 6435 keer actief voor de maatschappij.

Onder het motto: 'Nu meedoen is straks meetellen' ijvert Stichting Leergeld voor het voorkomen dat schoolgaande kinderen uit minima-gezinnen, ten gevolge van armoede, niet kunnen deelnemen aan het sociaal maatschappelijke leven op en rond de school. Als zij niet kunnen deelnemen, dreigt voor hen sociale uitsluiting. En dat is slecht voor de betrokken kinderen en slecht voor de samenleving.

José Mijnals en Lia Wensink van Leergeld Utrecht zijn zeer verheugd met de schenking. José: "De computers zijn erg welkom. Zeker in het voortgezet onderwijs komt de computer steeds verder bovenaan de lijst van onontbeerlijke schoolmiddelen. Een wereld van verschil voor veel kinderen: kunnen meedoen of de aansluiting missen! We kunnen nu 500 kinderen verrassen met deze geste."

Achtergrond:

Stichting Leergeld Nederland (www.leergeld.nl)

In Nederland leven tussen de 400.000-600.000 schoolgaande kinderen op of onder de armoedegrens. Afhankelijk van de gezinssamenstelling van de gezinnen waartoe deze kinderen behoren, betekent dit een structureel tekort van netto E50 tot E 200 per maand. Eenieder begrijpt dat het meedoen aan schoolse en buitenschoolse activiteiten met leeftijdsgenootjes dan moeilijk ligt. Schoolgaande kinderen -in de greep van de armoede- kunnen niet of weinig meedoen met een schoolkamp, een werkweek, excursies, sportclubs of kunstzinnige vorming. Zelfs studieboeken, schoolmaterialen, computers en ouderbijdragen vormen een steeds groter probleem. Meedoen vergroot de horizon van kinderen: zij maken sociale contacten, leren iets voor een ander over te hebben, leren teamgeest, zich te handhaven in een groep, leren om te gaan met winnen en verliezen. Als kinderen dit soort dingen niet leren maar worden buitengesloten, komen niet alleen zij ernstig tekort maar zal de maatschappij daar later duur "leergeld" voor betalen. Leergeld verwijst in eerste instantie naar wettelijk voorliggende voorzieningen. Daarnaast biedt de Stichting ook zelf hulp in de vorm van een voorschot, gift of renteloze lening maar ook in natura.

Stichting Leergeld is landelijk georganiseerd met lokale vestigingen en werkt met vrijwilligers. Zij komen op huisbezoek om samen met de aanvrager de mogelijkheden te bespreken en eventueel te helpen met het invullen van de formulieren. Omdat de vrijwilligers vaak uit dezelfde situatie als de aanvrager komen, zijn ze vertrouwde gesprekspartners. De volgende vestigingen ontvangen de laptops: St. Leergeld te Utrecht, St. Leergeld te Apeldoorn, St. Leergeld te Enschede, St. Leergeld te Hoogeveen, St. Leergeld te Veendam, St. Leergeld te Heerenveen, St. Leergeld te Oosterhout, St. Leergeld te Gouda, St. Leergeld te Dordrecht, St. Leergeld te Heerlen, St. Leergeld te Eindhoven.

Fortis Foundation Nederland (www.fortisfoundation.nl)

Fortis Bank Nederland speelt een belangrijke rol in het realiseren van de wensen en ambities van mensen. Die positie is de basis voor de maatschappelijke betrokkenheid van onze organisatie. Het uitgangspunt voor de maatschappelijke betrokkenheid van Fortis Bank Nederland (FBN) is het versterken van mensen die om wat voor reden dan ook minder kansen hebben in de maatschappij. Dit doen we door programma's en projecten te organiseren waarbij onze medewerkers zich actief kunnen inzetten in de maatschappij. Mensen voor mensen. De focus ligt op het duurzaam versterken van kwetsbare jongeren.

Fortis Foundation Nederland (FFN) stimuleert medewerkers van FBN om zich in te zetten voor de maatschappij. Mensen voor mensen. Alle partijen profiteren daarvan: de doelgroep, de medewerker en de organisatie. Bijvoorbeeld door het verbreden van iemands blik, het opdoen van nieuwe competenties, het leren kennen van mensen of omgevingen buiten je belevingswereld. Vaak blijkt ook dat personen uit beide groepen gelijke uitdagingen ontmoeten en veel van elkaar leren.