Landelijke Studenten Vakbond


Studenten kiezen huisjesmelker van het jaar

pers | 04-03-2010

Utrecht - it honderden nominaties hebben de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en ROOD, jong in de SP de huisjesmelker van het jaar verkozen. Studenten konden hun huisbaas voor deze weinig eervolle prijs opgeven, als deze de regels niet zo nauw neemt, studenten afzet of zijn panden niet onderhoudt. Wim Bulten, een verhuurder in Groningen met 110 panden, is dit jaar unaniem tot `winnaar' uitgeroepen, door de ernst en het aantal klachten dat over hem binnenkwam.

Wim Bulten is een typische huisjesmelker met een groot aantal panden in de studentenstad Groningen. De klachten zijn schokkend, variërend van het onveilig weghalen van asbest tot het psychologisch onder druk zetten van studenten en zelfs bedreiging en mishandeling. Zo laat dhr. Bulten studentes, die wanhopig op zoek zijn naar een kamer, voor hem strippen, waarbij degene die dit beste doet de kamer krijgt.

Leon Botter, voorzitter van ROOD: "Dhr. Bulten is een schoolvoorbeeld van een slechte huisbaas, rijk worden over de rug van studenten en daarbij alle wetten en fatsoensnormen aan zijn laars lappend." Gerard Oosterwijk voorzitter van de LSVb: "Ieder jaar weer krijgen we veel klachten over huisjesmelkers en er zijn onvoldoende wettelijke mogelijkheden om het hen moeilijker te maken studenten uit te buiten. Schokkend zijn de geluiden dat studenten steeds vaker worden bedreigd en zelfs mishandeld als ze stappen ondernemen richting hun verhuurder." ROOD en de LSVb pleiten voor een hardere aanpak van notoire huisjesmelkers. Bovendien eisen ze oplossingen voor de woningnood onder studenten waarvan huisjesmelkers dankbaar profiteren.