Gemeente Geertruidenberg


Negen gemeenten gaan voor gezamenlijk grondwatermeetnet

Op woensdag 24 februari tekenden negen gemeentes in de regio een intentieovereenkomst voor een gezamenlijk grondwatermeetnet.

De aanleiding voor een gezamenlijk grondwatermeetnet is de nieuwe wetgeving, zoals de Waterwet en Wet Gemeentelijke Watertaken. Door de nieuwe wetgeving krijgen gemeentes meer verantwoordelijkheden in het beheer van het stedelijk oppervlaktewater en grondwater. Dit houdt in dat de gemeente het eerste aanspreekpunt is voor de burgers, buiten de verantwoordelijkheden van de provincie en het waterschap.

Een gezamenlijk grondwatermeetnet heeft een aantal voordelen: analyse van problemen met grondwateroverlast, het bepalen van infiltratiekansen van afstromend hemelwater, analyseren en onderbouwen van schadeclaims, efficiëntere voorbereiding van infrastructureel werken en bouwprojecten, bepalen van de invloed van grondwateronttrekkingen en bepalen van de invloed van grondwaterstanden bij (Koude Warmte Opslag) projecten.

Na de ondertekening kan nu met het programma gestart worden. In september 2010 wordt er opdracht gegeven voor de aanleg van het grondwatermeetnet, dat in oktober-december 2010 gereed moet zijn. Vanaf januari 2011 wordt het grondwatermeetnet onderhouden, en beheer en een databeheer bijgehouden.

De deelnemende gemeentes zijn: Roosendaal, Bergen op Zoom, Etten-Leur, Geertruidenberg, Halderberge, Gilze en Rijen, Moerdijk, Rucphen en Zundert.