Orkest van de Achttiende Eeuw krijgt Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs
04/03/2010 21:04
Stichting Prins Bernhard Cultuurfonds
Vernieuwde grote Cultuurfonds oeuvreprijs
Amsterdam, 4 maart 2010. Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2010 toegekend aan het Orkest van de Achttiende Eeuw. Deze betekenisvolle prijs reikt het Cultuurfonds jaarlijks uit aan een grootheid op cultureel gebied. Aan deze oeuvreprijs zijn vanaf 2010 een geldbedrag van 75.000 euro en een CultuurFonds op Naam ter waarde van 75.000 euro verbonden.
Alexander Rinnooy Kan, voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds, maakte het nieuws over de toekenning van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs vandaag bekend aan dirigent Frans Brüggen en directeur Sieuwert Verster van het Orkest van de Achttiende Eeuw vlak voor een optreden in concertgebouw De Doelen in Rotterdam.
Het Orkest van de Achttiende Eeuw is de eerste winnaar van de vernieuwde Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs. Het Cultuurfonds heeft de prijs aan het orkest toegekend vanwege de collectieve topprestatie die het muziekgezelschap sinds de jaren tachtig levert op artistiek gebied. Tevens geldt het orkest als lichtend voorbeeld van cultureel ondernemerschap avant la lettre. Met de toekenning van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs spreekt het Cultuurfonds zijn bijzondere waardering uit voor het oeuvre en doorzettingsvermogen van het Orkest van de Achttiende Eeuw.
De vernieuwde Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs
Het Cultuurfonds heeft zijn zeventigjarig bestaan aangegrepen om een vernieuwde Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs in te voeren. In plaats van jaarlijks drie kleinere oeuvreprijzen uit te reiken, kiest het fonds er vanaf 2010 voor jaarlijks één grote betekenisvolle prijs ter beschikking te stellen aan een persoon of instelling op het gebied van muziek, theater, dans, beeldende kunst, geschiedenis, letteren, monumentenzorg, cultuureducatie of natuurbehoud. Aan de vernieuwde Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs is een geldbedrag van 75.000 euro verbonden. Daarnaast krijgt de winnaar een CultuurFonds op Naam met een startkapitaal van 75.000 euro, waarvan hij de naam en doelstelling zelf mag bepalen.
De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs wordt op 29 november 2010 uitgereikt in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam.
Het Orkest van de Achttiende Eeuw
Frans Brüggen heeft het Orkest van de Achttiende Eeuw in 1981 opgericht. Het symfonieorkest bestaat uit 50 leden uit 23 landen, die allen spelen op authentieke instrumenten of hedendaagse kopieën daarvan. Het orkest stelt zich ten doel om op authentieke wijze meesterwerken van componisten uit de achttiende en vroege negentiende eeuw (onder andere Haydn, Mozart en Beethoven) uit te voeren. Een aantal keer per jaar komt het orkest bij elkaar voor een internationale tournee. De zakelijke leiding van het orkest is in handen van Sieuwert Verster.
Over het Prins Bernhard Cultuurfonds
Het Prins Bernhard Cultuurfonds stimuleert cultuur en natuurbehoud in Nederland - op grote en op kleine schaal. Bijzondere initiatieven, bevlogenheid en talent moedigt het fonds aan met financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen. Door actieve fondsenwerving en inkomsten uit loterijen kan het fonds jaarlijks ruim 3.500 projecten en personen ondersteunen. Met een landelijk fonds en twaalf provinciale afdelingen is het Cultuurfonds een van de grootste particuliere cultuurfondsen van Nederland. In 2010 bestaat het Prins Bernhard Cultuurfonds 70 jaar.

http://www.cultuurfonds.nl