Ingezonden persbericht


Persbericht

Armin van Buuren komt luisteren naar de "Classical Interpretations" van zijn hits, gespeeld door het Noord Nederlands Orkest

Groningen, 8 februari 2010 - Het Noord Nederlands Orkest (NNO) goes trance. Het NNO speelt op 4 en 5 maart aanstaande de hits van de wereldberoemde DJ Armin van Buuren in georchestreerde arrangementen. Op het programma staan klassieke vertolkingen van In and out of Love, Touch me, Communication, Hymn, Wall of Sound, Exhale, The Sound of Goodbye, Shivers, Serenity, Zocalo en Blue Fear. Doorgaans beginnen klassieke voorstellingen direct na de avondmaaltijd, maar voor deze Armin van Buuren Tribute gelden andere regels. Het NNO onder leiding van dirigent Hans Leenders begint om 22.30 uur. Het concert gaat vergezeld van een spectaculaire lichtshow door Nico de Rooij en na afloop is er een afterparty met DJ Remy. Kaarten kosten 25,- en voor studenten t/m 25 jaar ¤ 15,-.

Armin Van Buuren, die dit initiatief omarmt, zal in Groningen bij het concert aanwezig zijn om te luisteren.

Foto: Kevin Lake

Armin van Buuren over dit concert
"Ik vind het een spannend initiatief. Het zijn twee werelden niet op het eerste gezicht gemakkelijk te verenigen zijn maar ik denk dat het in de praktijk wel eens iets teweeg kan brengen. Ik vind het te gek dat het NNO zijn nek durft uit te steken. Er is veel geflirt tussen de twee genres maar nu gaat het ook echt gebeuren. Dat is fantastisch."

"Trance raakt op sommige punten klassieke muziek. Ik zou mezelf absoluut niet willen vergelijken met klassieke componisten, maar het euforische gevoel dat ik krijg bij het beluisteren van sommige klassieke stukken, krijg ik zeker ook bij het beluisteren van trance. Ik hoop dat deze uitvoering de deuren van de hokjes openzet bij mensen die normaal niet geneigd zijn deze deuren open te zetten. Ik weet zeker dat liefhebbers van Trance ook van klassiek houden en ik hoop ook dat het omgekeerde gaat gebeuren.'

Programma
Armin van Buuren is in 1976 geboren in Leiden. Deze DJ en producer begon al op zijn veertiende met het maken van elektronische dancemixes en wordt inmiddels als één van Nederlands beste exportproducten beschouwd. Zo trok zijn Armin Only Show tijdens de jaarwisseling 2008-2009 in de Los Angeles Sports Arena maar liefst 35.000 danceliefhebbers. Zijn radioprogramma A State of Trance dat wordt uitgezonden op Internet, het Nederlandse Slam!FM en 21 andere radiostations telt 10.000.000 luisteraars! De clip van 'In and Out of Love' is maar liefst 44 miljoen keer bekeken op YouTube. Daarmee is deze clip de best bekeken officiële clip van de Nederlandse YouTube allertijden. Terecht dus dat hij zowel in 2007 als 2008 door het Britse tijdschrift DJ Magazine tot Beste DJ ter wereld werd uitgeroepen. Edison, Popprijs, Best Trance Artist; om nog maar eens drie van de vele prijzen te noemen die al op zijn naam staan. Het NNO maakt een diepe buiging voor deze geniale prestatie met een unieke Tribute, compleet met spectaculaire lichtshow.

Concerten
> 4 maart | Leeuwarden | De Harmonie | 22.30 uur | AFTERPARTY met DJ REMY
> 5 maart | Groningen | De Oosterpoort | 22.30 uur| AFTERPARTY met DJ REMY

Het Noord Nederlands Orkest

Het Noord Nederlands Orkest (NNO) heeft wortels in het jaar 1862, toen de Groninger Orkest Vereniging werd opgericht. Hierdoor mag het NNO als het oudste nog bestaande symfonieorkest van Nederland gezien worden. Op dit moment is het Noord Nederlands Orkest het grootste regionale symfonieorkest in Nederland. Met Groningen als standplaats verzorgt het orkest zo'n 120 concerten per seizoen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe en op belangrijke podia in de rest van Nederland, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam en De Doelen in Rotterdam. Het NNO treedt ook regelmatig in het buitenland op (zoals eerder in Duitsland en Spanje en in begin november zeer succesvol in de Salle Pleyel en de Cité de la Musique in Parijs), is regelmatig te beluisteren tijdens radio-uitzendingen en heeft de afgelopen vijf jaar diverse CD's op gerenommeerde labels uitgebracht die in de vakpers enthousiast zijn ontvangen. De programmering van het orkest onderscheidt zich door durf en originaliteit en leverde het orkest de nominatie op voor de Klassieke Muziekprijs 2005-2006 van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). In elk seizoenprogramma zijn cross-overs te vinden met andere muziekstijlen - zoals jazz en popmuziek - naast bijzonder samengestelde programma's van barok tot 21e-eeuws. Daarnaast organiseert het NNO samen met stichting Prime elk jaar een festival rond een prominente, hedendaagse componist. Sinds 2000 hebben internationaal gelauwerde componisten als Terry Riley, Arvo Pärt, Hans Werner Henze, Wolfgang Rihm, Sir Harrison Birtwistle, Heiner Goebbels en Sofia Gubaidulina, Philip Glass en Laurie Anderson Groningen aangedaan. Het NNO werkte in het verleden met vooraanstaande dirigenten zoals Jean Fournet, Franz Paul Decker, Alain Lombard, Sergiu Comissiona, Richard Dufallo, Nikolai Alexeev, Jan Willem de Vriend, Jacques Mercier, Alexander Vedernikov en Viktor Liberman, die van 1997 tot 1999 chef-dirigent van het NNO was. Sinds seizoen 2005-2006 is Michel Tabachnik chef-dirigent van het orkest. Daarnaast is Michel Tabachnik met ingang van seizoen 2008-2009 ook de nieuwe chef-dirigent / artistiek directeur van het Vlaams Radio Orkest.

{Noot voor de redactie,