Ingezonden persbericht


Crisisbeheersingsplannen: een stapel ongelezen papier of nuttig voor de praktijk?

Utrecht, 24 februari 2010 - Gemeenten, veiligheidsregio's en hulpverleningsdiensten hebben te maken met een grote hoeveelheid plannen op het terrein van veiligheid en crisisbeheersing. Uit onderzoek blijkt dat het merendeel van de plannen ook in crisissituaties ongelezen op de plank liggen. Tijdens een echte crisis blijkt er weinig terecht te komen van het gebruik van het moeizaam tot stand gekomen crisisplan op papier. Hoe overbruggen we deze kloof zodat de door een crisis opgelopen schade en letsel wordt beperkt? De TU Delft, gemeente Amsterdam, Nicis Institute en Berenschot hebben zich verdiept in de kloof tussen de plannen en de praktijk en hun inzichten gebundeld in de publicatie 'Plannen in de Praktijk, praktijk in de plannen'. De publicatie staat centraal tijdens het Seminar Veiligheid dat op 4 maart 2010 in Utrecht plaatsvindt.

Tijdens het seminar Veiligheid: betere plannen, betere praktijk, gaan ervaringsdeskundigen, experts en wetenschappers onder meer in op de volgende vragen: Heeft het zin om tijd en energie in planvorming te investeren, als plannen in de praktijk niet of nauwelijks worden gebruikt? Welke slimme interventies zijn beschikbaar om plannen - en het gebruik daarvan in de praktijk - te verbeteren? Hoe gaan gemeenten, hulpverleningsdiensten en bedrijven in de praktijk om met het maken van functionele en bruikbare plannen? Het seminar staat onder leiding van prof. dr. Ira Helsloot (hoogleraar Crisisbeheersing en fysieke veiligheid aan de VU Amsterdam). Daarnaast nemen de volgende gastsprekers deel aan het seminar:
- Mr. Annie Brouwer-Korf lid van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en voormalig burgemeester van utrecht, Amersfoort en Zutphen. Zij neemt tevens het eerste exemplaar van het boek 'Plannen in de praktijk, praktijk in de plannen' in ontvangst. Deze publicatie is tot stand gekomen in samenwerking met TU Delft (prof. dr. Hans de Bruijn), gemeente Amsterdam (prof. dr. Ira Helsloot), Nicis Institute en Berenschot.


- Ing. Klaas Winters, general manager AFS (Air Fuel Supply)


- Ds. Alexander van Mazijk, manager openbare orde en veiligheid gemeente Haarlemmermeer


- Mr. Drs. Peter van Lochem, rector van de Academie voor Wetgeving


- Drs. Wout Sterken, veiligheidsmanager crisisbeheersing van gemeente Haarlem

Het seminar wordt afgesloten met een debat tussen gasten en sprekers over de werking van plannen in tijden van een crisis en lichten adviseurs van Berenschot toe hoe de werelden van de plannen en de praktijk kunnen worden verbonden.



Ingezonden persbericht