Gemeente Leeuwarden

UPDATE 02.00

Verkiezingsuitslag gemeente Leeuwarden

De voorlopige uitslag van alle 57 stemlokalen in de gemeente Leeuwarden blijft ongewijzigd ten opzichte van de presentatie van de de 55 stemlokalen door burgemeester Crone tijdens de uitslagavond. De definitieve uitslag wordt donderdag 4 maart om 9.30 uur bekend gemaakt tijdens de persconferentie van burgemeester Crone in het Stadhuis, en wordt daarna ook via de website www.leeuwarden.nl gepubliceerd.

De gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente Leeuwarden kende een opkomstpercentage van 49,9%, terwijl dit in 2006 nog 56% was.

Grote winnaars waren de NLP die verdubbelde van 2 naar 4 zetels en D66 die met twee leden opnieuw in de raad zal komen. PAL Groen Links die van 4 naar 5 zetels groeide werd daarmee de tweede partij in Leeuwarden. CDA, ChristenUnie en FNP bleven gelijk op respectievelijk 5, 2 en 1 zetel, terwijl de PvdA verloor. De grootste partij in Leeuwarden ging van 15 naar 11 zetels. De SP volgde in Leeuwarden de landelijke trend en werd gehalveerd tot 2. Student058, LPF-Klokkenluiderspartij en de Vereniging Sociaal Economisch Belang kregen onvoldoende stemmen om in de raad te komen.

Vrijdag 5 maart wordt de uitslag definitief vastgesteld door de Kiesraad. Op 11 maart zal de nieuwe raad worden geïnstalleerd. Binnenkort wordt ook de coalitievorming gestart.


---