CDA

Reactie op uitslag gemeenteraadsverkiezingen
4 maart 2010

"De campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen zit erop. De uitslag is binnen. Het gehoopte herstel ten opzichte van de Gemeenteraadsverkiezingen in 2006 heeft het CDA helaas niet gerealiseerd. En dat is erg wrang, "aldus partijvoorzitter Peter van Heeswijk en premier Jan Peter Balkenende in een eerste reactie.

"De uitslagen laten een wisselend beeld zien: in een groot aantal gemeenten verliezen we, vooral aan lokale partijen en in andere blijven we ongeveer gelijk. Er zijn zelfs gemeenten waar we als CDA gewonnen hebben. De campagne was lang, en we hebben gezien dat er door veel CDA-ers enorm actief en enthousiast campagne gevoerd is. Nog nooit waren zoveel vrijwilligers voor het CDA op de been als tijdens deze campagne. Dat alleen al is iets om trots op te zijn. Het CDA was in veel gemeenten de meest zichtbare partij.

We waren overal: op straat, in de zaaltjes en in de media. Op de fietsen en bakfietsen gingen we naar de kiezer toe. Nederland kon niet om het CDA heen de afgelopen weken, Nederland kleurde groen. Er werden duizenden pennen, ballonnen en folders uitgedeeld. Er werden liters soep, koffie en chocolademelk geschonken. Het landelijke campagneteam heeft er alles aan gedaan de lokale CDA-afdelingen zo goed mogelijk te ondersteunen. En onze bewindslieden hebben ruim 150 bezoeken aan lokale afdelingen gebracht. De campagne is daadwerkelijk samen gevoerd.

Wij betreuren de val van het kabinet. Het kon voor de lokale CDA-afdelingen niet op een ongelukkiger moment gebeuren; midden in de campagne voor de belangrijke lokale verkiezingen. Dat deze crisis invloed heeft gehad op de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen is duidelijk. Dat realiseren we ons terdege. De lokale CDA-kandidaten hebben dit, gezien de enorme inzet, niet verdiend. "