FNV Bouw

FNV Bouw betwijfelt crisisbestrijding gemeenten

FNV Bouw is blij dat de noodklok wederom geluid wordt over de afnemende werkgelegenheid in de bouw, maar blijft sceptisch over de inzet van gemeenten bij het verzachten van de crisis. FNV Bouw vindt de financiële toezeggingen onvoldoende: "Geld dat werk oplevert, dat is wat we nodig hebben." Zo lukt het gemeenten niet om de 395 miljoen euro die voormalig minister Van der Laan heeft toegezegd te besteden. Bovendien blijven gemeenten achter met het invullen van de convenanten om jeugdwerkgelegenheid aan te pakken en het convenant om bouwvakkers om te scholen tot ambtenaren bouw- en woningtoezicht. "Wij kennen een aantal positieve uitzonderingen, maar voor het gros van de gemeenten geldt dat ze helaas niet bijdragen aan het verzachten van de crisis die de bouw nu keihard raakt." Dat zegt John Kerstens, voorzitter van FNV Bouw op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen.

FNV Bouw heeft de afgelopen maanden afspraken gemaakt met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) om jeugdwerkgelegenheid in de bouw en in de schildersbranche te waarborgen. Kerstens: "Gemeenten hebben de kans om aan te pakken. Het begin van de oplossing wordt door de branche en de landelijke politiek op een presenteerblaadje aangereikt, maar het gebeurt niet. Terwijl het mes aan alle kanten snijdt: lokale werkgelegenheid, leefbare wijken, perspectief voor jongeren en een gezonde gemeentelijke begroting."

Er zijn enkele voorbeelden van positieve uitzonderingen. Zo roept de gemeente Opsterland de rijksoverheid unaniem op om het BTW-tarief van 6% van toepassing te verklaren op alle onderhouds- en renovatiewerkzaamheden in bestaande woningen. Een pleidooi wat FNV Bouw al houdt sinds het begin van de crisis. "De huizenprijzen zijn gedaald en gemeenten kunnen het toegezegde geld niet kwijt omdat consumenten niet verhuizen en niet investeren in nieuwbouw. Mensen moeten daarom nu de kans krijgen te investeren in hun eigen huis. Dàt stimuleert de werkgelegenheid in de bouw en in de toeleverende sectoren." Zo zegt John Kerstens. In België is deze maatregel vrijwel direct na het uitbreken van de economische crisis ingevoerd en daar is het verlies aan werkgelegenheid in de bouw veel kleiner dan in Nederland.

Ook de gemeente Zaanstad stimuleert de woningbouw door starters financieel te steunen bij de aankoop van hun eerste huis. Met korting op de eerste vijf jaar erfpacht en met een uitbreiding van een starterssubsidie houdt Zaanstad de huizenbouw grotendeels overeind. Kerstens: "Gemeenten moeten inventiever zijn om de werkgelegenheid in de bouw op peil te houden. Gemeenten moeten meer bijdragen om de woningvoorraad aantrekkelijk te houden en daarmee ondernemers en werknemers aan de bak te houden. Dat kan, maar gemeenten doen het nog te weinig."

FNV Bouw deelt de oproep van de Aannemersfederatie Nederland om nu de Vogelaarwijken aan te pakken. Bovendien roept FNV Bouw de politiek nogmaals op haast te maken met de Crisis- en Herstelwet.