Ingrijpen Minister De Jager gevraagd voor zzp'ers

04/03/2010 08:53

FNV Zelfstandigen Bouw

De vier organisaties voor zelfstandigen zonder personeel van de FNV vragen hun leden om Minister van Financiën Jan Kees de Jager een e-mail te sturen. Hij moet voor zzp'ers in actie komen, vinden FNV Zelfstandigen Bouw, FNV Zelfstandigen in Diensten etc, FNV KIEM en NVJ. Zij willen dat de minister over het jaar 2009 niet strikt de hand houdt aan het criterium van 1225 uur ter bepaling van de zelfstandigenaftrek. Gebeurt dat wel, dan lopen zzp'ers namelijk opnieuw financiële schade op.

"Juist vanwege de crisis kan een aantal zzp'ers niet aan het urencriterium voldoen. Ze moesten interen, hun omzet liep terug. Komt daar nu een extra belastingaanslag overheen, dan overleven velen dat niet", aldus directeur Linde Gonggrijp van FNV Zelfstandigen in Diensten etc. In de bouw is daar de langdurige vorst nog overheen gekomen; voor hulp in de vorm van 'vorst-WW' komen zzp'ers niet in aanmerking. Volgens voorzitter Charles Verhoef van FNV Zelfstandigen Bouw begrijpen zzp'ers de halsstarrigheid van de overheid niet: "Wie kan nog uitleggen dat de Belastingdienst nu méér wil vangen van zzp'ers? Was het vorig jaar economisch goed gegaan, dan had de zelfstandigenaftrek gewoon moeten worden toegekend."

Inger Minnesma van FNV KIEM: "Ook zelfstandig werkende kunstenaars en artiesten hebben minder opdrachten. Om toch als kunstenaar te blijven werken, is vaak een bijbaantje in loondienst nodig. Daarom is het ook voor kunst en cultuur belangrijk om het urencriterium flexibel toe te passen." Een aantal zelfstandige journalisten en fotojournalisten heeft eveneens minder opdrachten, zegt Ellie Speet, NVJ-secretaris: "Door juist nu een flexibel urencriterium te hanteren, kan de overheid laten zien dat er iets terechtkomt van de jarenlange belofte om zzp'ers bij hun ondernemerschap te ondersteunen."

De zzp-organisaties van de FNV waarschuwen voor de economische schade als vele zzp'ers hun bedrijf niet kunnen voortzetten. Zij willen dat vóór het sluiten van de belastingaangifte over 2009 het urencriterium wordt aangepast.

Amsterdam/Utrecht/Woerden, 4 maart 2010