Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 3 maart 2010

Meer ruimte voor hotels in Alkmaar

Gemeente Alkmaar wil beschikken over actueel, verantwoord, faciliterend hotelbeleid waarin inzichtelijk gemaakt wordt waar hotels zich mogen vestigen. Uitgangspunt is dat nieuwe hotels zich in principe in de hele stad - met uitzondering van bedrijventerreinen, woonwijken en op de begane grond in het kernwinkelgebied - kunnen vestigen. Dit betekent een verruiming van de vestigingsmogelijkheden. Hiertoe is de "beleidsnota hotels en bed & breakfasts in Alkmaar 2010-2015" opgesteld. De concept-beleidsnota heeft gedurende zes weken ter inzage gelegen. Diverse organisaties hebben een reactie gegeven op het concept. Het college van burgemeester en wethouders heeft op dinsdag 2 maart 2010 besloten deze nota ter vaststelling voor te leggen aan de gemeenteraad. De nota zal verder betrokken worden bij de actualisatie van bestemmingsplannen.

Onderzoek naar marktruimte hotels
Dat er in Alkmaar nog marktruimte is voor verblijfsaccommodatie, blijkt wel uit de studie 'hotelmarkt Noord-Holland-Noord' die verricht is door onderzoeksbureau Horwath. Volgens de analyse van Horwath is er in Alkmaar ruimte voor een hotelconcept met 80-120 kamers. Daarnaast geldt voor Alkmaar dat er een gebrek is aan vergader- en congresaccommodaties in hotels en dat een kleinschalig toeristenhotel in het centrum een eigen vraag kan genereren.

Ruimte creëren
Het toerisme in Alkmaar zit in de periode 2004-2009 in de lift. Vandaar dat de gemeente Alkmaar graag ruimte wil creëren voor meer hotels en bed & breakfasts in haar stad om zo ook invulling te kunnen geven aan de bevindingen van het onderzoek van Horwath. Marktwerking zal echter uiteindelijk zorgen voor een gezonde en gevarieerde hotelmarkt. Voor bed & breakfast geldt dat deze vorm van logies in populariteit toeneemt. De beleidsnota maakt het onderscheid duidelijk tussen hotels en bed & breakfast.

Een groeiend aantal (dag)bezoekers weet de kaasstad te vinden. Ook de media ontdekken Alkmaar als aantrekkelijke stad voor een bezoek, getuige de diverse reportages in tijdschriften. Gemeente Alkmaar ziet dag- en verblijfsbezoekers graag komen. Het bezoek van toeristen draagt bij aan de economische doelstellingen 'meer bestedingen' en 'meer werkgelegenheid'. Verblijfsaccommodatie is dan ook belangrijk voor Alkmaar; overnachten verhoogt direct de bestedingen van toeristen en komt de lokale economie ten goede.