- PERSBERICHT -

Meeste vriendschappen ontstaan op school

Amsterdam, 4 maart - SchoolBANK.nl deed onderzoek naar vriendschap onder ruim 800 bezoekers. Gemiddeld hebben zij 12 vrienden, waarvan 4 beste vrienden. School is de plek waar de meeste vriendschappen worden gesloten, daarna volgen werk en hobby.

Klasgenoten, collega's en familieleden
Waar ontmoet je de meeste vrienden? 22% sluit de meeste vriendschappen op school, 19% op het werk, 14% via een hobby en 13% heeft via familie de meeste vrienden leren kennen. Meer dan de helft van de respondenten heeft collega's en familieleden die zij als vrienden beschouwen. Van 86% met een partner is die partner ook de beste vriend.

Vertrouwen meest belangrijk
Een vriend moet je alles kunnen vertellen en in vertrouwen kunnen nemen. Meer dan de helft vindt 'elkaar blindelings kunnen vertrouwen' het belangrijkste in een vriendschap. 'Veel met elkaar hebben gedeeld' (16%) en 'veel lol met elkaar hebben' (10%) zijn minder belangrijk. "Eerlijk tegenover elkaar kunnen zijn en samen lachen en huilen zonder schaamte. Elkaar midden in de nacht kunnen bellen als het even tegen zit" antwoordt een respondent op de vraag wat het meest belangrijk is in een vriendschap. Een veelgehoorde reactie is: "Er voor elkaar zijn in goede en vooral in slechte tijden!"

Verbroken en herstelde vriendschappen
69% heeft wel eens een vriendschap verbroken of bewust laten verwateren. De meest voorkomende reden hiervoor is het uit elkaar groeien. Meer dan de helft wil opnieuw in contact komen met vrienden die uit het oog verloren zijn. Mensen zoeken hun oude vrienden vooral via SchoolBANK.nl, Hyves.nl en reünies.