VARA

`Nieuwslicht' op donderdag 4 maart: De ruggenprik, uitvinding van de eeuw? Gynaecologen en anesthesiologen zijn niet blij dat Wendy van Dijk in de media heeft gezegd hoe blij ze was met haar ruggenprik. De presentatrice beviel vorige week vrijdag pijnloos van een dochter. Ze noemde de ruggenprik: `De uitvinding van de eeuw, want je hoeft niet zo te lijden'. In `Nieuwslicht' zoekt presentatrice Elisabeth van Nimwegen - zelf hoogzwanger en door de opmerking van Wendy van Dijk op een idee gebracht -het antwoord. Wat is een ruggenprik eigenlijk? Kleven er inderdaad veel gevaren aan die prik? Of moeten alle zwangere vrouwen voortaan om een ruggenprik vragen? In het Academisch Medisch Centrum in Maastricht worden dagelijks zo'n twintig ruggenprikken gegeven, waarvan slechts twee aan vrouwen die bevallen. `Nieuwslicht' wordt uitgezonden op donderdag 4 maart om 21.00 uur op Nederland 3.

Verder in `Nieuwslicht':

Wereldrecord adem inhouden

Iedereen kan zijn adem inhouden: één minuut, misschien zelfs twee minuten. Voor de Zwitser Peter Colat is dat allemaal een lachertje. Hij kreeg het voor elkaar om 19 minuten en 21 seconden zijn adem in te houden onder water. Een wereldrecord! Hoe is dat mogelijk? En wat gebeurt er in je lichaam als je zo lang niet ademt? Verder laat de Nederlandse Freediver Bill Megens zien hoe lang hij het zonder zuurstof onder water volhoudt. En Menno gaat het zelf ook proberen, onder begeleiding van ademhalingsfysioloog Albert Dahan.

Computers oplossing voor het fileprobleem

De grote Europese automerken presenteren deze week op de autosalon van Genève auto's die beter kunnen rijden dan hun bestuurders. Camera's, radar en boordcomputers nemen steeds meer taken van de bestuurder over. Niet alleen de eigenaars van de rijdende robots, maar alle autobezitters kunnen profiteren van deze technologie. Volgens TNO kunnen boordcomputers ingezet worden om files te bestrijden. Om dit te demonstreren sloot TNO afgelopen zondag een stuk snelweg bij Helmond af en liet zien dat auto's met computers sneller door de file gaan dan auto's die geen computer aan boord hebben. `Nieuwslicht' reed mee.

`Nieuwslicht' wordt op donderdag 4 maart om 21.00 uur uitgezonden bij de VARA op Nederland 3.

De presentatie is in handen van Menno Bentveld en Elisabeth van Nimwegen.
Zie ook: nieuwslicht.vara.nl