Ingezonden persbericht


Persbericht

Bunnik, 3 maart 2010

Nieuwe online tool helpt mantelzorgers met carrière

Projectgroep Werk&Mantelzorg introduceert gratis Mantelzorg Scan

Online scan geeft werkgevers inzicht in combinatie werk en mantelzorg

In toenemende mate verlenen medewerkers naast hun betaalde baan mantelzorg. Dit is op dit moment van toepassing op 1 op de 8 werknemers en kan leiden tot verhoogde werkdruk en uitval. Bij mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid zien we het omgekeerde, namelijk positieve effecten: een hogere loyaliteit, meer productiviteit en duurzaam inzetbare medewerkers. Goed beleid vraagt wel inzicht in de mate waarin medewerkers mantelzorg verlenen en hoe deze combinatie uitpakt voor de organisatie. Helaas rust er vaak een taboe op het onderwerp, zowel bij de mantelzorgers als bij collega's en leidinggevenden. De online Mantelzorg Scan die de projectgroep Werk&Mantelzorg werkgevers nu gratis aanbiedt, doorbreekt deze patstelling.

Succesfactoren van doelmatig mantelzorgbeleid

De Mantelzorg Scan wordt online uitgevoerd en geeft inzicht in de situatie en perceptie van drie belangrijke doelgroepen: de mantelzorgers zelf, de collega's en de leidinggevenden. De werkgever kan hem uitzetten onder alle medewerkers. Het vergt slechts 15 minuten om de vragen - anoniem - in te vullen. De antwoorden worden automatisch verzameld en verwerkt tot een rapportage. Die geeft aan wat in een specifieke organisatie de succesfactoren van doelmatig mantelzorgbeleid zijn en welke onderdelen extra aandacht vragen.

Mantelzorg ondersteunende cultuur
De scan brengt onder andere in beeld hoeveel mantelzorgers de organisatie telt, hoe zij de combinatie werk en zorg ervaren en wat de gevolgen zijn voor werk, gezondheid en motivatie. Daarnaast maakt de Mantelzorg Scan inzichtelijk hoe bekend mantelzorg binnen de organisatie is; of collega's ervan op de hoogte zijn en of het geven van mantelzorg op de afdeling bespreekbaar is. Tot slot kijkt de scan of leidinggevenden afweten van de zorgtaken van de medewerker, hoe zij de mantelzorger eventueel kunnen ondersteunen en in hoeverre er binnen de organisatie al sprake is van een ondersteunende cultuur.

Goede gebruikerservaringen

De eerste gebruikerservaringen van de Mantelzorg Scan zijn positief. Arjan Donk, arbo-adviseur/care-manager ziekenhuis St Jansdal: "Het onderzoek biedt voldoende duidelijkheid om een beeld te krijgen van mantelzorg binnen de organisatie. We hadden meer respons verwacht, maar het beeld is wel representatief. De onderzoeksresultaten hebben wij gebruikt als input voor twee bijeenkomsten, één met leidinggevenden en één met medewerkers. Vervolgens hebben wij o.b.v. de resultaten een aantal verbeteracties opgesteld welke door Management en OR zijn overgenomen. Nu komt het nog aan op de uitvoering van die acties."

Henk Bogerd, controller/hoofd P&O van vloerenspecialist Unipro: Met een respons van 95% op het eerste gehouden onderzoek mogen wij vaststellen dat de Quick Scan zeer geslaagd is. Het was voor ons zeer verrassend dat maar liefst 1 op de 6 medewerkers mantelzorgtaken heeft. Naar aanleiding van dit onderzoek hebben wij diverse acties opgestart. De resultaten hebben wij met alle medewerkers (65) gezamenlijk besproken. Alleen deze actie al heeft het onderwerp veel toegankelijker gemaakt. Hiernaast hebben we ondermeer een workshop gehouden met leidinggevenden en hebben we een lunchbijeenkomst georganiseerd voor mantelzorgers en ex-mantelzorgers. Met enige regelmaat organiseren we in samenwerking met het Steunpunt Informele Zorg een spreekuur. Nu, een jaar na de Quick Scan, hebben we mantelzorg verankerd in ons personeelsbeleid; voor iedere werknemer is in het personeelsreglement te lezen waar we als Unipro voor staan. Unipro wil dat medewerkers die te maken hebben of krijgen met mantelzorgtaken dit op een evenwichtige manier kunnen doen. Een goede balans tussen werk en privé is essentieel om het lange tijd vol te houden.

Over Werk&Mantelzorg

Werk&Mantelzorg is een samenwerkingsverband tussen Mezzo, vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligerszorg, en HR-adviesbureau Qidos. Het wordt ondersteund door het Ministerie van VWS. Het doel van Werk&Mantelzorg is om samen met zoveel mogelijk partijen een mantelzorgvriendelijk arbeidsklimaat in Nederland te creëren. Meer informatie is te vinden op www.werkenmantelzorg.nl.



Ingezonden persbericht