Ingezonden persbericht


verkiezingen leiden tot ander stedenbeleid

Den Haag,4 maart 2010 - "Het verlies van de PvdA, CDA en de SP en de winst van de VVD, D66 en PVV leiden tot een politieke aardverschuiving in de steden. "De verwachting is dat de meeste steden moeizame collegeonderhandelingen te wachten staan. Deze verkiezingen zullen leiden tot een ander stedenbeleid", aldus Dave van Ooijen, hoofd van het Kenniscentrum van Nicis Institute, het kennisinstituut van de grote steden. Nicis Institute heeft vandaag een trendrapportage gepubliceerd waarin de gevolgen van de verkiezingsuitslag voor het grote stedenbeleid in kaart is gebracht. De belangrijkste speerpunten voor het nieuwe beleid in de steden zijn:
. Ingrijpende bezuinigingen.

. Aandacht voor de veiligheid van de burger.
. Structurele versterking van de stedelijke economie.
. Fundamentele aanpassingen van het sociale beleid.

Veel gemeentelijk beleid zal pas tijdens de collegeonderhandelingen vorm krijgen. Hiernaast vormen bezuinigingen hoe dan ook een fundamentele breuk met de huidige begroting. De verwachting is dat de bezuinigingen op het eigen ambtenarenapparaat en de inhuur van externe adviseurs prioriteit krijgen. Efficiënter werken in de welzijnsketen blijft onomkoombaar evenals een efficiëntere besteding van de reïntegratiemiddelen. Het is een strijdpunt tussen de verschillende politieke partijen of de lokale lasten verhoogd mogen worden om zo de inkomsten van de steden gedeeltelijk te compenseren voor de lagere rijksbijdrage. VVD en CDA sluiten deze mogelijkheid vrijwel uit, terwijl D66 op dit terrein een middenpositie in zal nemen.

Tegelijkertijd vragen de bezuinigingen om systeeminnovaties op het lokale bestuur. Stedelijke bestuurders zullen kritisch moeten kijken naar welke taken zij wel en welke zij niet willen vervullen. Volgens Dave van Ooijen een ander manier van denken gevraagd worden in de relatie tot de burger: "Goede bestuurders zullen niet langer het stedelijke systeem als uitgangspunt nemen, maar beginnen bij de behoeften van de burger. Daar moeten stevige keuzes gemaakt worden, maar als dat lukt, kunnen de aankomende bezuinigingen het startpunt vormen van een zich opnieuw innoverende lokale overheid."

De grotere uitdagingen voor de nieuwe colleges bestaan uit de terugslag van tien jaar door de crisis, de intensivering van de (internationale) concurrentiestrijd tussen steden en regio's, de moeilijke demografische ontwikkelingen (vergrijzing, ontgroening), de afname van de beroepsbevolking, de grote moeite om de arbeidsparticipatie- en arbeidsproductiviteit verder te verhogen, de dreigende energie-, grondstoffen- en klimaatcrisis en de blijvende situatie dat geld duur zal zijn (ook voor de overheid).

De publicatie: Politieke aardverschuiving in de grote steden, een analyse en duiding van de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart voor het steden- en wijkenbeleid is te downloaden via ww.nicis.nl.

Op 17 maart organiseert het kennisinstituut een Actualiteitencollege waarin wordt besproken op welke wijze de verkiezingsuitslag kan worden geduid, welke landelijke trends er uit zijn af te leiden en in welke mate de bestaande colleges van burgemeester en wethouders kunnen worden voortgezet. Sprekers zijn onder andere: Kees Aarts (hoogleraar vergelijkend Electoraal gedrag en verantwoordelijkheid voor nationaal Kiezersonderzoek), Rob Oudkerk (oud-wethouder van Amsterdam en Lector aan de Haagse Hogeschool) en prof. Dr. Wouter van der Burg (UvA). De bijeenkomst start om 15.00 uur ten kantore van Nicis Institute in Den Haag.

Noot voor de redactie /