Stilte Symposium is start voor nieuw wandelpad in Drenthe


ODOORN, 20100212 -- Op donderdag 4 maart a.s. wordt het Suydeveltpad, een nieuw wandelpad in Zuidoost-Drenthe officieel in gebruik genomen. De feestelijke gebeurtenis vindt plaats na afloop van het Stilte Symposium in de boswachterij Odoorn. Tijdens dit symposium geven enkele bekende Drentenaren hun persoonlijke impressie op het thema stilte. Na afloop zal de beschermheer van de Stichting Peter Nijhoff de officiële opening van het Suydeveltpad verrichten. De Stichting Peter Nijhoff, een samenwerkingsverband van ruim 30 B&B accommodaties, organiseert wandel- en fietsarrangementen met bagagevervoer en B&B overnachting in Drenthe. Het Suydeveltpad is het vierde wandelarrangement van deze organisatie.

Het "Suydevelt" in het Zuidoosten van Drenthe bestond vroeger voornamelijk uit heide, stuifzand en moeras. Het verleden is nog steeds zichtbaar in dit gedeelte van Drenthe, het is een kleinschalig esdorpenlandschap met plaatsen als Orvelte en Meppen waar monumentale boerderijen het dorpsbeeld bepalen. De stilte is ook nog aanwezig in de uitgestrekte bos- en heidegebieden, langs kronkelende watertjes en aan de rand van lieflijke vennetjes, kortom het gebied is een ideaal decor voor een toeristisch wandelpad.

Een paar enthousiaste eigenaren van B&B accommodaties in Zuidoost-Drenthe hebben daarom het afgelopen jaar het Suydeveltpad bedacht, ze hebben het op schrift gesteld en voorzien van toeristische informatie. Het totale pad van 200 km is opgeknipt in tien deeletappes en deze kunnen gecombineerd worden tot een drie- of meerdaags wandelarrangement met bagagevervoer en overnachting in karaktervolle B&B adressen. Dit alles volgens het beproefde recept van de Stichting Peter Nijhoff die al een kleine 10 jaar succesvol is in het aanbieden van individuele wandel- en fietsarrangementen in de provincie Drenthe.

In 2000 werd in de regio Diever / Dwingeloo het initiatief genomen voor het eerste Peter Nijhoff wandelarrangement. Het Peter Nijhoffpad was een reeds bestaande wandelroute van 62 km in de natuurgebieden van Zuidwest-Drenthe. Vanwege het succes van het wandelarrangement werd in 2004 ook een fietsarrangement ontwikkeld.
Inmiddels worden er arrangementen aangeboden in vier verschillende regio's van Drenthe. Naast de arrangementen van Zuidwest-Drenthe bestaat er een fiets- en wandelarrangement in Noord-Drenthe: het Tweestromenlandpad, in 2009 gevold door een wandelarrangement in het Reestdal op het grensgebied van Drenthe en Overijssel, en nu dus ook een wandelarrangement in Zuid-Oost Drenthe: het Suydeveltpad.

Het programma van het Stilte Symposium is als volgt:
13.30 uur Ontvangst
14.00 uur Opening Symposium
14.15 uur Stilte in Drenthe. Jan Germs, streektaalfunctionaris en Drent van het jaar.
14.45 uur Wat doet stilte met je. Nati Visser, docente meditatie en mind fit-trainingen.
15.15 uur Stilte in natuur en landschap. Jan van Ginkel, projectleider bij Veldwerk Nederland en ambassadeur van de jeneverbes.
15.45 uur Opening Suydeveltpad. Hans Nijhoff, beschermheer Stichting Peter Nijhoff.
Het geheel wordt muzikaal omlijst door de Drentse kleinkunstenares Trijntje van der Scheer. Afsluiting met een hapje en een drankje.
Locatie: Theehuis Poolshoogte. Adres: Boswachter Meelkerlaan 5, 7873 TE Odoorn.
Voor de routebeschrijving zie: www.poolshoogte.nl

Het Suydeveltpad is mede mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van de gemeente Coevorden en de provincie Drenthe.

Stichting Peter Nijhoff