Guusje Gezag & de Eigenzinnige Burger - lezing door Herman van Gunster


NIJMEGEN, 20100301 -- Het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen en het Forum voor Democratische Ontwikkeling organiseren de Burgerschapslezing over de spanning tussen burger en staat. Herman van Gunsteren stelt dat in een vitale democratie gezagsdragers de storende stem van de eigenzinnige burger in ere houden. De eigenzinnige burger is een bondgenoot, lastig, maar soms ook een redder in de nood. De lezing vindt plaats op donderdag 4 maart 2010 van 20.00 - 22.15 uur in Theater Concordia, Hoge Zand 42 in Den Haag.

Er bestaat een spanning tussen de burger en de staat. De huidige minister van Binnenlandse Zaken wenst dat de burgers weer ontzag voor het gezag krijgen en zich regeerbaar gedragen. Daartoe reikt zij hun een `Handvest verantwoordelijk burgerschap' en inburgeringscursussen aan. Om te kunnen ingrijpen voordat het kwaad is geschied, laat zij risicoburgers in de gaten houden, ook achter de voordeur. Veiligheid gaat immers boven privacy?

Herman van Gunsteren heeft daar bedenkingen bij: privacy is geen luxe, maar een essentiële voorwaarde voor een veerkrachtige samenleving. In een vitale democratie houden gezagsdragers de storende stem van de eigenzinnige burger in ere. Hij is een bondgenoot, lastig, maar soms ook een redder in de nood.

Sprekers
Prof.mr. Herman van Gunsteren is emeritus hoogleraar in de Politieke en rechtsfilosofie aan de Universiteit Leiden. Hij is actief als spreker en auteur en invloedrijk in nationale discussies over democratie, burgerschap, openbaar bestuur en multiculturaliteit.

Dr. Bas van Stokkom is socioloog en filosoof. Hij is senioronderzoeker bij het Centrum voor Ethiek van de Radboud Universiteit Nijmegen en houdt zich onder meer bezig met veiligheid en conflictbemiddeling.

Rindert de Groot is publicist en debatleider.

Deelnemen
Deelname is gratis. Meer informatie en inschrijven op www.ru.nl/sp/guusjegezag
Informatie: info@soeterbeeck.ru.nl | (024) 361 55 55 | www.ru.nl/sp

Soeterbeeck Programma





Ingezonden persbericht