Ingezonden persbericht


PERSBERICHT:
Wie volgt? Een reis in 30 dagen langs 100 schrijversgraven

Op 4 maart 2010 vindt de opening plaats van de nieuwe vaste opstelling van het Letterkundig Museum in Den Haag, Het Pantheon. 100 schrijvers - 1000 jaar literatuur. Ter gelegenheid hiervan legt de directeur van het Letterkundig Museum, Aad Meinderts, in de maand februari op de graven van de 100 Pantheon-auteurs een witte roos, als eerbetoon. Een passant in de buurt van het bezochte kerkhof of gedenkmonument zal een fragment voorlezen uit het werk van de betreffende schrijver of dichter. De 100 zorgvuldig gekozen citaten, door 'gewone lezers' voorgelezen, zijn tezamen een bloemlezing uit onze literatuur.

Meinderts' reis voert hem door Nederland en België, maar ook zal hij onder meer Jeruzalem (Jacob Israël de Haan), Auvers-sur-Oise (Vincent van Gogh), Bazel (Erasmus), Bergen Belsen (Anne Frank), Formentera (Bert Schierbeek), Suriname (Albert Helman), Ghana (Willem Godschalck van Focquenbroch) en Greystones (Marten Toonder) aandoen. Op volle zee wordt niet alleen hulde gebracht aan Cola Debrot en J.H. Leopold, maar ook aan H. Marsman, die in 1940 om het leven kwam toen hij, de oorlog ontvluchtend, van Frankrijk naar Engeland overstak.

De bijzondere verhalen die tijdens de literaire pelgrimage en aan het graf verteld worden, vormen een unieke literatuurgeschiedenis in anekdoten.

Twitteraars en bezoekers van de website www.wievolgt.com kunnen de literaire reis op de voet in woord en beeld volgen. De belevenissen, foto's en filmopnamen worden uiteindelijk samengebracht in een virtuele expositie.

Deze literaire pelgrimage wordt mogelijk gemaakt door onder andere NBD/Biblion.




Ingezonden persbericht